Volite li mladi krumpir, koji osvaja veličinom, nježnom koricom (koju uglavnom ne morate niti guliti, dovoljno je dobro je oprati) te tekturom (koja je manje brašnasta), zasigurno znate koliko je mladi krumpir dobrodošao u brojnim kombinacijama. A nas posebno veseli što u mladom krumpiru možemo uživati i kao glavnoj namirnici obroka, onoj koja osvaja tanjure zahvaljujući tehnici pripreme ali i odabranim začinima. Recepti su brojni a mi smo posegnuli za onim u kojem se pečeni mladi krumpir posužuje uz domaći pesto od kelja. Dobar tek!
Pečeni mladi krumpir poslužen s pestom od kelja
Sastojci (za 4 osobe):
1,2 kg mladog krumpira
ulje za pečenje
sol
Pesto od kelja i bučinih sjemenki
300 g kelja
2 češnja češnjaka
130 g bučinih sjemenki
1 šaka nasjeckanih listova korijandera
1-2 zelenih čili papričica
180 ml maslinova ulja
2 žlice limunova soka
sol, papar
Priprema:
Mladi krumpir operite, te bez guljenja narežite na komade. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva, te krumpir koji ste raširili u jednom sloju te prelili s uljem pecite oko 45 minuta. Nakon pola sata pečenja preokrenite krumpir. Za vrijeme pečenja pripremite pesto. Kelj, češnjak, bučine sjemenke, korijander i očišćeni čili stavite u blender. Tijekom blendanja pomalo ulijevajte maslinovo ulje. Na kraju ubacite limunov sok, zaustavite blender, isprobajte i začinite.
Pečene krumpire posolite te poslužite uz zdjelu zelene salte i pesto. Pesto možete preliti preko pečenih krumpira ili komade krumpira umakati u pesto poslužen u malim zdjelicama.