Vrijeme je za grčku salatu!

Pripremljenu salatu poslužite uz pečenu piletinu, janjetinu, ribu, jela s grila ili kao samostalno jelo uz domaći kruh

Shutterstock

Grčka salata ili horiatiki, što je naziv za tradicionalnu grčku deliciju priprema se od rajčica, krastavca, paprike, ljubičastog luka, maslina (bez koštica) i feta sira. Povrće se reže na krupnije kockice, a mala tajna za pripremu ove salate je da birate sočne rajčice, krastavce koji nisu gorki, te da ljubičasti luk nasjeckate na kolutiće te prije sam pripreme salate marinirate u mješavini crvenog octa i malo vode. Upravo će ta marinada omekšati luk te ga učiniti još ukusnijim. Važno je ne mrviti feta sir veća ga dodati u krupnijim komadima. Pripremljenu salatu poslužite uz pečenu piletinu, janjetinu, ribu, jela s grila ili kao samostalno jelo.
Savjet više – pri pripremi ne miješajte previše sastojke. Važno je da zadrže oblik i sočnost.

Shutterstock 

Sastojci:

4 rajčice
2 krastavca
1 paprika
1 glavica ljubičastog luka
10 do 20 crnih maslina ( kalamata ili crnih maslina)
250 g feta sira
suhi origano
maslinovo ulje
vinski ocat
sol, papar

Priprema:
Luk narežite na kolutiće i marinirajte ga u malo crvenog octa i vode. Povrće operite. Po potrebi ogulite krastavce. Povrće narežite na krupnije komadiće. Dodajte masline i marinirani luk. Lagano promiješajte. U manjoj posudi pomiješajte malo maslinovog ulja, octa, sol i papar. Prelijte preko povrća. Ne miješajte. Dodajte feta sir i malo suhog origana. Poslužite kao prilog ili uz komade domaćeg kruga hrskave korice.