Grčka salata ili horiatiki, što je naziv za tradicionalnu grčku deliciju priprema se od rajčica, krastavca, paprike, ljubičastog luka, maslina (bez koštica) i feta sira. Povrće se reže na krupnije kockice, a mala tajna za pripremu ove salate je da birate sočne rajčice, krastavce koji nisu gorki, te da ljubičasti luk nasjeckate na kolutiće te prije sam pripreme salate marinirate u mješavini crvenog octa i malo vode. Upravo će ta marinada omekšati luk te ga učiniti još ukusnijim. Važno je ne mrviti feta sir veća ga dodati u krupnijim komadima. Pripremljenu salatu poslužite uz pečenu piletinu, janjetinu, ribu, jela s grila ili kao samostalno jelo.
Savjet više – pri pripremi ne miješajte previše sastojke. Važno je da zadrže oblik i sočnost.
Sastojci:
4 rajčice
2 krastavca
1 paprika
1 glavica ljubičastog luka
10 do 20 crnih maslina ( kalamata ili crnih maslina)
250 g feta sira
suhi origano
maslinovo ulje
vinski ocat
sol, papar
Priprema:
Luk narežite na kolutiće i marinirajte ga u malo crvenog octa i vode. Povrće operite. Po potrebi ogulite krastavce. Povrće narežite na krupnije komadiće. Dodajte masline i marinirani luk. Lagano promiješajte. U manjoj posudi pomiješajte malo maslinovog ulja, octa, sol i papar. Prelijte preko povrća. Ne miješajte. Dodajte feta sir i malo suhog origana. Poslužite kao prilog ili uz komade domaćeg kruga hrskave korice.