Batat se voli kako zbog okusa tako i zbog činjenice da se može pržiti, peći, pirjati, kuhati na pari ili pasirati. Odlično se slaže s aromatičlnim ali i slatkim začinima i namirnicama, a koliko je batat izdašan za pripremu jednostavnog obroka potvrđuje odličan ručak koji možete pripremiti ukoliko volite pomfrit od batata. Batat je dovoljno narezati na na prutiće te ga začinjenog peći u pećnici. Poslužite ga uz umak koji ćete jednostavno pripremiti od grčkog jogurta, te uz svježe pripremljenu zečenu salatu.
Zapečeni batat s umakom
Sastojci:
1 kg narančastog batata
3 žlice maslinova ulja
1 žličica sušenog bosiljka
sol i papar
1 grčki jogurt
sok od 1/2 limuna
1/2 žličice senfa
protisnuti češanj češnjaka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Ogulite batat i narežite ga na prutiće. Nauljite ga s maslinovim uljem. Dodajte sušeni bosiljak i začinite solju i paprom. Pecite batat 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Za vrijeme pečenja pomiješajte grčki jogurt, limunov sok, senf i protisnuti češnjak. Pečene prutiće batata poslužite vruće uz osvježavajući umak od grčkog jogurta.