Sastojci potrebni za pripremu nezaboravnog pire od batata su mladi luk, svježi peršin, kiselo vrhnje i maslac. Ako želite ovaj recept učiniti veganskim ili bez mliječnih proizvoda, kiselo vrhnje zamijenite s veganskim kiselim vrhnjem, a maslac s maslinovim uljem. Isto tako, umjesto kiselog vrhnja možete upotrijebiti i grčki jogurt.
Pire od batat odlično će odgovarati uz losos, grilano povrće, pečenu piletinu ili svinjetinu.
Pire od batata
Sastojci:
4 batata srednje veličine
2 žličice soli
40 g mladog luka
20 g svježeg peršina
1 češanj češnjaka
60 g kiselog vrhnja
3 žlice maslaca
papar, sol
1 žličica maslinovog ulja
Priprema:
Batat operite, ogulite i narežite na manje kockice. Mladi luk operite i narežite samo zeleni dio na tanke kolutiće, a peršin operite i sitno nasjeckajte. U lonac srednje veličine zagrijte vodu pa na pari kuhajte batat dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Kuhani batat ocijedite, vratite ga u lonac i zgnječite do željene teksture. Odmah dodajte mladi luk, peršin i protisnuti češnjak pa promiješajte. Umiješajte i kiselo vrhnje, maslac te prstohvat soli. Probajte i dodatno začinite po ukusu ako je potrebno.
Prebacite u veću zdjelu, pospite s još malo narezanog mladog luka i peršina te prelijte žličicom maslinovog ulja. Pospite s malo svježe mljevenog papra i poslužite!