Evo kako možete napraviti savršen pire od batata...

Dosadio vam je klasični pire krumpir? Ako je odgovor na to pitanje da, napravite kremasti pire od batata!

Shutterstock

Sastojci potrebni za pripremu nezaboravnog pire od batata su mladi luk, svježi peršin, kiselo vrhnje i maslac. Ako želite ovaj recept učiniti veganskim ili bez mliječnih proizvoda, kiselo vrhnje zamijenite s veganskim kiselim vrhnjem, a maslac s maslinovim uljem. Isto tako, umjesto kiselog vrhnja možete upotrijebiti i grčki jogurt.

Pire od batat odlično će odgovarati uz losos, grilano povrće, pečenu piletinu ili svinjetinu.

Pire od batata

Sastojci:

4 batata srednje veličine
2 žličice soli
40 g mladog luka
20 g svježeg peršina
1 češanj češnjaka
60 g kiselog vrhnja
3 žlice maslaca
papar, sol
1 žličica maslinovog ulja

Priprema:

Batat operite, ogulite i narežite na manje kockice. Mladi luk operite i narežite samo zeleni dio na tanke kolutiće, a peršin operite i sitno nasjeckajte. U lonac srednje veličine zagrijte vodu pa na pari kuhajte batat dok ne omekša, otprilike 15 minuta. Kuhani batat ocijedite, vratite ga u lonac i zgnječite do željene teksture. Odmah dodajte mladi luk, peršin i protisnuti češnjak pa promiješajte. Umiješajte i kiselo vrhnje, maslac te prstohvat soli. Probajte i dodatno začinite po ukusu ako je potrebno.

Prebacite u veću zdjelu, pospite s još malo narezanog mladog luka i peršina te prelijte žličicom maslinovog ulja. Pospite s malo svježe mljevenog papra i poslužite!