Prokulice iz pećnice - nova dimenzija zdravog povrća

Podsjećamo koliko su prokulice (kelj pupčar) zdrave te kako ih pripremiti da zadrže najbolje od okusa te zdravih nutrijenata

Shutterstock

Bez obzira što ih neki poznaju kao prokulice a drugi kao kelj pupčar za podsjetiti je kako se ovo povrće ubraja u obitelj kupusnjača u koju spadaju brokula, kelj, cvjetača i kupus. Kao i ostale kupusnjače, prokulice sadrže velike količine sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre da stvara enzime koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari te štite od teških bolesti. Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva. Prokulica je odličan izvor vitamina A, B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale - kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar te kalcij.

Prokulice se prije pripreme očistite tako da im odrežete kraj (stabljiku) i glavice prerežete na polovice. Najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari pet minuta jer je to optimalno vrijeme da prokulice budu najukusnije - izvana mekane, a iznutra hrskave te lako probavljive. Ako se kuhaju dulje i u vodi, previše omekšaju, izgube mnogo klorofila pa njihova zelena boja izblijedi, a počinje se oslobađati sumporovodik stvarajući neugodan miris koji utječe i na okus. Mogu ostati svježe do deset dana u hladnjaku ako ih stavite u plastičnu vrećicu iz koje ste pritom maksimalno istisnuli zrak. Ne perite ih prije nego što ih stavite u hladnjak jer će izlaganje vodi ubrzati proces kvarenja.

Donosimo odličan recept uz koji ćete, ukoliko još niste, zavoljeti ovo povrće jer pripremamo karamelizirane prokulice. Važan je savjet da prokulice prije pripreme ne perete već da im samo očistite vanjske listiće te da veće komade prerežete na polovice. Za pripremu koristite unaprijed dobro zagrijanu tavu jer tako ubrzavate vrijeme termičke obrade što je kod ovog povrća od velike važnosti, ili pećnicu. Neizostavni dodatak je balzamični ocat koji će probuditi ukus prokulica te med ili javorov sirup koji će provrće zaokružiti savršenom glazurom. Ovako pripremljene prokulice poslužite uz pečeni batat ili drugo povrće te po želji uz komad mesa.

Karamelizirane prokulice iz pećnice

Sastojci za 4 do 6 osoba:
maslinovo ulje
3 žlice balzamičnog octa
1 žlica meda
sol
svježe mljeveni papar
3 veća režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 kg prokulica (očišćene, prerezane)

Priprema:
U posudi pomiješajte 60 ml maslinovog ulja, 3 žlice balzamičnog octa, žlicu meda, 2 žličice soli, usitnjeni češnjak te svježe mljeveni papar. Sve dobro promiješajte te po potrebi dodajte još malo meda. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te u pećnici zagrijte lim za pečenje obložen paprom za pečenje. Očišćene i na polovice prerezane prokulice (veće primjerke) dodajte u mješavinu. Promiješajte kako bi se sve dobro proželo. Izvadite zagrijani lim te po površini dodajte jednu po jednu prokulicu s prerezanom stranom prema dolje. Pecite oko pola sata ili dok prokulice ne poprime boju pečenja te omekane. Pečene pospite s malo krupne soli ili soli u pahuljicama i poslužite. Dobar tek.