Poželjeli ste mekane okruglice od sira i špinata? Pripremite malfatte

Zovu ih i neuredni gnudi ili ravioli bez omotača, ali to je manje važno jer oduševljavaju okusom i teksturom

Profimedia

Malfatti. Ime koje ćete zavoljeti ukoliko volite mekane njoke od sira i špinata. Možda ne privlače nesavršenim izgledom ali privlače okusom. Malfatti dolaze iz Siene, a poznati su i pod nazivom gnudi, ali i ravioli bez omotača. Pripremaju se ručno i ne moraju biti jednolikog izgleda. Od sastojaka za pripremu bit će vam potrebni kuhani špinat, sol, maslac, ricotta sir, jaja, parmezan, te malo brašna, griza ili krušnih mrvica. Važno je dobro umijesiti smjesu, te oblikovati u kuglice koje treba nježno zarolati te skuhati. Malfatte je dovoljno kuhane poslužiti uz jednostavni umak, šalšu od rajčica ili preliti rastopljenim maslacem začinjenim s listićima svježe kadulje. Posebno su ukusni malfatti koje nakon kratkog kuhanja zapečete u pećnici, u umaku od rajčica.

Kako bi ovi njoki ispali savršeni važno je zapamtiti i ove savjete:
Ricotta sir je inače kremasti i mekan a za pripremu malfattija je dobro nabaviti nešto zrnatiji sir, ili kremastu ricottu prosušiti u kuhinjskom ubrusu te izgnječiti rukam aili vilicim kao bi iscijedili i však tekućine. Ukoliko vam ricotta ipak ostane premokra dobar je savjet da dodate malo brašna i dobro izmiješate.
Želite li postići istančaniji okus dodajte češnjak i luk ljutiku.
Parmezan je duša malfattija koji osim ukusom doprinosi i strukturom koju daje smjesi.
Ne zaboravite dobro iscijediti špinat.
U smjesu je dovoljno dodati do ½ šalice brašna. Toliko da poveže sastojke.
Jaja su ovdje poput ljepila, sastojak koji povezuje sve ostale sastojke. A ukoliko želite pojačati okus ovih njoka dodajte još jedan žumanjak.
Bosiljak? Ukoliko volite miris i okus ovog zelenog blaga savjet je da ga ne štedite. Ali je važno koristiti svježi bosiljak.
I ne zaboravite, pri pripremi ovih njoka manje je važan izgled, naglasak je na okusu.

Malfatti

Sastojci:
300g baby špinata
1 žlica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 ljutika (ili ½ ljubičastog luka), sirno nasjeckana
500 g ricotta sira (suhi tip)
¼ šalice listova svježeg bosiljka
1 jaje
1 žutanjak
1 šalica ribanog parmezana
½ šalice brašna
malo papra i soli

Priprema:
Ricottu, ukoliko je potrebno, ocijedite. Razrahlite prstima ili vilicom. U većem cjedilu ocijedite špinat te dodajte malo soli te tako ostavite dvedesetak minuta. Ocijedite špinat te ga posušite u kuhinjskom ubrusu. Nasjekajte na krupnije komade.. Zagrijte tavu te popržite češnjak i ljutiku. Dodajte špinat te sve zajedno kratko kuhajte. Prevacite u veću posudu te ostavite da se ohladi. Pripremite smjesu ricotta sira sa svim ostalim sastojcima. Smjesa mora biti vlažna ali u rukam bez ljepljenja te dovoljno čvrsta da oblikujete njoke. Koristeći 2 žličice oblikujte njoke. Iz smjese je moguće oblikovati 24 do 30 komada. U posudi zagrijte vodu te u vruću vodu pažljivo dodajte nekoliko njoka. Kuhajte ih oko dvije minute. Ponovite dok ne pripremite sve njoke. Kuhane njoke od sira poslužite prelivene umakom od rajčice ili začinjene maslacem.