Kuha se caldo verde juha, kuha se raštika

Okusima odličnog hranjivog obroka vodimo vas u Portugal, a osim što je ova juha iznimno ukusna, za istaknuti je kako se priprema od raštike koja je zvijezda zime

Profimedia

Idealno je vrijeme za uživanje u toplim juhama od kojih je posebno ukusna caldo verde ili zelena juha, tradicionalna juha sa sjevera Portugala koja se uglavnom u portugalskim restoranima služi petkom. Tanjur ova guste i hranjive juhe spoj je najboljeg od krumpira, raštike i pikantne kobasice, a poslužuje se prije glavnog jela za ručak ili kao laganija večera. Često se u raznim receptima može vidjeti da se, umjesto raštike, koristi blitva ili kelj, ali ukoliko ovu juhu pripremate usred zime kada je i vrijeme raštike, prošećite do tržnice, odaberite raštiku i pripremite odličan obrok. Za one koji nisu ljubitelji mesa juhu mogu poslužiti i bez kobasice koja se kuha posebno te narezana dodaje u ovo jelo. Poslužite uz kriške prepečenog kruha ili svježe pogače.

Profimedia 

Sastojci:

1/2 do 1 kg krumpira
1 luk
2 češnja češnjaka
1/2 kg raštike
maslinovo ulje
pikantna kobasica

Priprema:

Na srednje jakoj vatri u veliku loncu zagrijte ulje te na njemu propirjajte luk i češnjak tako da postanu staklasti. Dodajte krumpir, oguljen i narezan na kockice, te ga prelijte sa 1,5 do 2 l vode ili temeljca. Kuhajte dok potpuno ne omekša. Maknite s vatre pa dio krumpira zgnječite. Vratite na vatru te kada ponovno zakipi, ubacite sitno narezanu raštiku, posolite i popaprite te kuhajte dok raštika ne omekša, 10 do 15 minuta. Začiniti solju i svježe mljevenim paprom. Juha bi morala biti gusta. Na tavi na malo masnoće pržite kobasicu. Dodajte nekoliko kapi maslinova ulja te prženu, još toplu kobasicu narezanu na kriške ili komadiće. Dobar tek!