Znate li što je dal, jedno od najpopularnijih jela u jugoistočnoj Aziji? Otkrivamo

Srce ovog jela je leća ali duša su začini koji bude okusne pupoljke

Profimedia

Dal je ukusno aromatično jelo koje se priprema od suhih mahunarki, najčešće leće, i poslužuje se uglavnom kao gusta juha te pire. Brzo i lako se priprema a ovisno o začinima može biti snažnijeg ili blažeg okusa. Ovisno o želji poslužuje se uz rižu ili nan lepinje, a posebno se voli recept koji se priprema uz dodatak curry mješavine jer stimulira okusne pupoljke. 

Osim što je dal naziv za jelo, to je i pojam koji se koristi za opis slomljenih zrna mahunarki, što je od velike važnosti za pripremu ovog jela. Zato ne zaboravite, prije pripreme dala, usitniti lećum najbolje u mužaru. Koliko ćete je jako usttiniti će odrediti i koliko će vaš adal juha biti gusta, što je leća manje slomljena juha je gušća. Ovisno o začinima koje odaberete istaknut ćete aromatičnost jela koji će lako zavoljeti i mali i veliki članovi obitelji. 

Sastojci:
220 g crvene leće
komadić svježeg đumbira
2 lovorova lista
1 štapić cimeta
2 žlice maslaca ili gheeja
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
2 žličice kurkume
1 žličica kima
1/2 žličice garam masale
1/2 žličice čilija
2 žlice soka limuna
1/2 - 1 žličice soli
1 žlica sjeckanog lista korijandra

Priprema:
Leću, koju ste prethodno dobro oprali, sitno narezani đumbir, lovor i štapić cimeta ubacite u lonac te dodajte 7,5 dl vode. Kuhajte dok voda ne zavrije te potom smanjite vatru. S vremena na vrijeme promiješajte kako se leća ne bi zalijepila za dno lonca. Nakon desetak minuta začine i leću stavite sa strane. U tavi rastopite maslac, dodajte sitno nasjeckani luk i lagano pirjajte dok ne požuti. Dodajte protisnuti češnjak, kurkumu, kim, garam masalu i čili te kuhajte još minutu ili dok cijela smjesa ne zamiriše, a potom dodajte sok limuna i sol. Kuhanu leću ocijedite te dodajte u mješavinu začina u tavu pa kuhajte oko tri minute uz neprestano miješanje. Poslužite toplo uz dodatak svježe nasjeckanog korijandra te kuhanu rižu ili beskvasne lepinje.