Volite li vrtne šparoge pripremite ukusnu juhu

Osim šparoga za pripremu ove juhe potreban je i poriluk. Kombinacija je to koja osvaja nepca

Profimedia

Šparoge, kako divlje tako i one uzgojene, simbol su proljeća. I dok se međusobno razlikuju kako izgledom tako i okusom, i divlje i uzgojene su doborodšle na našim tanjurima. Donosimo recept za pripremu okrepjljujuće juhe od uzgojenih šparoga i poriluka, a kako bi vam olakšali pripremu donosimo i savjete kako očistiti šparoge prije kuhanja.

Uzgojene šparoge karateristične su deblje stabljike čiji je donji dio tvrd i potrbno ga je ukloniti. Učinite to uz pomoć nožića. Gornji dio stabljike ispod vrškova možete očisti tako da ih ogulite u tankom sloju.Važno je zapamtiti kako se vrškovi šparoga ne gule. Nakon čišćenja, šparoge isperite. Odlične su za pripremu na gril tavi ali i u ovoj ukusnoj juhi.

Sastojci:
2 poriluka
1 žlica maslaca
400 ml mlijeka
200 g zelenih šparoga
2 srednje velika krumpira
8 ploški dimljene slanine (po želji)
1 limun
sol, papar

Priprema.
Poriluk operite i narežite. U posudi otopite maslac pa ga 3 minute pirjajte uz neprestano miješanje.
Dodajte očišćene, oguljene i na komade narezane šparoge. Zalijte s mlijekom i pola litre vode (ili povrtnog temeljca), posolite i popaprite te zakuhajte. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i kuhajte u juhi 20 minuta.
Ploške slanine pržite u tavici po minutu sa svake strane, dok ne postanu hrskave. Juhu izmiksajte štapnim mikserom. Po želji začinite sokom od limuna.
Toplu juhu raspodijelite na tanjure, po želji dodajte koju krišku pržene slanine, te poslužite s kruhom.