Osim pripreme špinata bit će potrebno poširati i jaja, ali bez brige - imamo recept i za to. Poširana jaja, po želji, možete zamijeniti i krutonima ili komadićima pečene slanine. Pripremite blender ili štapni mikser kako bi ovu juhu doveli do savršenstva.
Juha od špinata s poširanim jajem
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
500 g mladog špinata
1 l vrućeg povrtnog temeljca
4 jaja
300 ml vrhnja za kuhanje
sol, papar
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u većem loncu. Češnjak protisnite, ubacite u lonac pa pržite jednu minutu. Dodajte špinat i pržite, konstantno miješajući, dvije minute. Ulijte temeljac, pričekajte da zakuha pa kuhajte deset minuta. U međuvremenu u drugom loncu zakuhajte vodu. Svako jaje razbijte u manju zdjelicu. Smanjite vatru tako da voda više ne vrije te u vodu dodajte, polako, dva po dva jaja. Kuhajte tri minute, odnosno sve dok se bjelanjak ne stegne, a žumanjak ostane tekuć.
Maknite juhu s vatre te ju miksajte sa štapnim mikserom ili u blenderu do glatke teksture. Vratite na vatru i umiješajte vrhnje. Zagrijte i začinite po ukusu. Podijelite juhu u četiri zdjelice i u svaku stavite poširano jaje. Poslužite odmah.