Nemojte štedjeti na začinima - dodajte češnjak, mljeveni korijander i kumin koji će dati zanimljiv okus juhi. Sve dobro izblendajte kako bi dobili zdravo i ekstra kremastu juhu (bez vrhnja za kuhanje). Prije serviranja dodajte malo tostiranih sjemenki, bučno ulje ili pak žlicu kiselog vrhnja.
Krem juha od pečene mrkve
Sastojci:
450 g mrkve
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
½ žličice mljevenog korijandera
¼ žličice mljevenog kumina
1 l povrtnog temeljca
500 ml vode
1 žlica maslaca
1 žlica limunovog soka
papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a veći lim obložite papirom za pečenje. Mrkve operite, ogulite i narežite na manje komade. Prebacite na papir za pečenje, prelijte s dvije žlice maslinovog ulja te posolite. Pecite mrkvu dok se lagano ne karamelizira na rubovima i dok ne postane mekana, otprilike 25 do 40 minuta, ovisno o sorti.
Luk očistite i narežite na kockice, a češnjak protisnite. Na maslinovom ulju pržite luk, otprilike pet minuta dok ne postane proziran. Dodajte češnjak, kumin i korijander i pržite 30 sekundi uz stalno miješanje. Ulijte povrtni temeljac i vodu i špatulom lagano stružite zapečene komadiće s dna. Pečenu mrkvu izvadite iz pećnice i dodajte ju u lonac s temeljcem. Pustite da sve skupa zavrije na jakoj vatri, smanjite vatru i pustite da krčka 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite kratko da se ohladi.
Pažljivo premjestite pripremljene sastojke u blender pa dodajte maslac, sok od limuna i papar. Blendajte dok ne dobijete glatku teksturu bez komadića. Probajte i po potrebi dodajte još soli, papra ili drugih začina. Poslužite toplo!