Isprobajte preukusnu juhu sa slanutkom i tjesteninom

Pasta e ceci poznata je talijanska juha čiji su glavni sastojci slanutak i tjestenina.

Shutterstock

U juhu možete dodati bilo koju vrstu sitnije tjestenine, ponekad i povrće, a tu i tamo se u lonac ušulja i pokoji komadić mesa. Postoji puno inačica ovog jela, pa tako neki koriste slanutak iz konzerve ili kuhani slanutak, ponekad izmrvljen ili blendan. U nastavku saznajte kako smo mi odlučili pripremiti ovaj recept.

Juha s tjesteninom i slanutkom

Sastojci:

60 ml maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
1 grančica svježeg ružmarina
sol
¼ žličice čili pahuljica
30 g koncentrata rajčice
120 ml bijelog vina
425 g slanutka iz konzerve
950 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
¼ žličice papra
225 g sitne tjestenine po izboru
50 g naribanog parmezana

Priprema:

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i grančicu ružmarina, lagano posolite i pržite, uz konstantno miješanje, otprilike pet minuta. Dodajte čili pahuljice i pržite 30 sekundi. Dodajte i koncentrat rajčice i pržite još minutu. Umiješajte vino, koristite drvenu kuhaču i lagano miješajte dvije minute. Maknite lonac s vatre, pažljivo izvadite grančicu ružmarina i dodajte 170 g slanutka i 240 ml temeljca pa izmiksajte pomoću štapnog miksera. Umiješajte preostali slanutak i temelja pa posolite i popaprite po ukusu. 

Pričekajte da juha zakuha, umiješajte tjesteninu, često miješajte i kuhajte minutu manje nego što je navedeno na pakiranju. Po potrebi prilagodite gustoću vodom ili temeljcem. Maknite s vatre i umiješajte naribani sir. Podijelite u zdjelice, pokapajte s par kapi maslinovog ulja i poslužite.