Šarena povrtna juha savršen je brzinski ručak

Lagana juha od povrća savršen je način da iskoristite sezonsko povrće iz vrta te zalihu graha iz smočnice.

Shutterstock

Povrće narežite na jednake komade, veličine zalogaja, kako bi se ravnomjerno skuhalo. Po želji možete ubaciti i neko drugo povrće koje vam se nađe pri ruci, a grah zamijeniti graškom.

Slobodno napravite veću količinu i zamrznite ostatak za krizne situacije. Dobar tek!

Juha s povrćem

Sastojci:

1 glavica luka
1 žlica maslinovog ulja
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
100 g narezane tikvice
300 g bijelog graha iz konzerve
150 g narezanog krumpira
Šaka svježih mahuna
100 g narezane rajčice
¼ žličice papra
1/8 žličice kurkume
10 g narezanih listova celera
2 žlice koncentrata rajčice

Priprema:

Operite i narežite tikvice i krumpir na kockice. U velikom loncu pirjajte luk na ulju dok ne omekša. Dodajte i ostatak sastojaka, ali bez celera i koncentrata rajčice, pa pustite da prokuha. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte otprilike pola sata, sve dok povrće ne omekša. Umiješajte lišće celera i koncentrat rajčice, poklopite i kuhajte još pet minuta.

Probajte i po potrebi dodatno začinite. Poslužite odmah ili podijelite u posudice s poklopcem i zamrznite.