Jesen u tanjuru - juha od povrća

Brojni su načini kako pripremiti jesenske juhe i variva, a osim osnovnih tehnika, predlažemo da uključite maštu te spojite najbolje od tradicionalnih recepata i svojih želja

Shutterstock

S jesenskim danima duboki tanjuri i veliki lonci se vraćaju u modu. Kuhaju se ukusne juhe i razna variva, jela koja donose najbolje s jesenskog menija. Raznoliko povrće, uz dodatak mesa i žitarica, postaje nezaobilazan sezonski obrok, a jela na žlicu zbog hranjive su vrijednosti jednako vrijedna kao i uobičajena jesenska glavna jela. 

A za ukusan start u prohladne dane pripremite ovu hranjivu juhu.

Juha od jesenskog povrća
Sastojci:
200 g brašnastih krumpira
po 200 g mesa muškatne bundeve, žute repe i korijena peršina
1 rog paprika
1 luk
1 češanj češnjaka
2 žlice biljnog ulja
600 ml povrtnog temeljca
1 žličica suhog mažurana
1 žlica kukuruza šećerca
sol, papar
muškatni oraščić
malo ružmarina

Priprema:
Povrće ogulite i operite pa narežite na kockice. Sačuvajte oko 150 g, a preostalo povrće nekoliko minuta pirjajte na žlici ulja. Dodajte temeljac i mažuran. Posolite, popaprite, začinite muškatnim oraščićem te dodajte kukuruz. Kuhajte oko 30 minuta. Ostatak povrća popržite na vrućem ulju, posolite, popaprite i pospite nasjeckanim ružmarinom. Juhu djelomično izmiksajte ili izradite gnječilicom za pire-krumpir. Po potrebi još prokuhajte ili dodajte vode.