Iz dubokog tanjura: Krem juha od brokule i sira

Ukoliko još niste vrijeme je da otkrijete koliko je dobro pripremit juhu u kojoj je jedan od glavnih sastojaka sir. U ovoj je juhi to cheddar jer pruža bogat, zaokružen okus te odličnu teksturu

Shutterstock

U prohladnim danima čeznemo za ‘comfort foodom’ odnosno jelima koja će nas ‘utješiti’ i ugrijati. Često u takva jela spadaju razna ‘jela na žlicu’, posebno juhe, jer osim što griju, daju osjećaj doma i topline. Jedno od takvih jela je kremasta juha od cheddar sira. Tajna ove juhe je u okusu ali i teksturi za koji je važna upravo ova vrsta sira koja je zbog prirodne vlažnosti te niže temperature topljenja odličan odabir za jela na žlicu.

Cheddar je slavni engleski kravlji sir koji se zbog svoje popularnosti danas proizvodi diljem svijeta, a privlači i činjenicom da ovisno o zrenju je izvor blagih ili naglašenijih, pomalo orašastih okusa, te kremaste do mrvičaste teksture. Boje cheddara protežu se od gotovo bijele preko žute do narančaste. Za pripremu ove juhe koristi se mladi cheddar, a osim s brokulom cheddar odlično oblikuje okuse u juhama od gljiva, u pilećoj juhu meksičkog stila, jer savršeno spaja namirnice te ih zaokružuje glatkom teksturom.

Krem juha od brokule i sira

Sastojci:

4 žlice maslaca
1 luk srednje veličine, sitno nasjeckan
2 stabljike celera, sitni nasjeckane
30 g brašna
7 dl pilećeg temeljca
sol, svježe mljeveni papar
1 veća glavica brokule, očišćena i narezana na manje komade
1 veća mrkva, očišćena i krupnije naribana
450 ml mlijeka
600 g naribanog cheddar sira
tostirani kruh za posluživanje

Priprema:
U većoj posudi na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Dodajte luk i celer te pirjajte oko 5 minita, dok povrće ne omekša. Umiješajte brašno i miješajte oko minute kako bi brašno poprilimo zlatnu boju. Pomalo dodavajte temljac uz stalno miješanje. Začinite sa soli i paprom. Dodajte mrkvu i brokulu. Kuhajte do vrenja potom smanjite vatru te uz lagano krčkanje kuhajte oko 20 minuta. Pomalo dodajte mlijeko, kuhajte do vrenja pa umiješajte naribani sir. Začinite po želji te poslužite s prepečenim kruhom.