DOMAĆE KRPICE SA ZELJEM: Starinsko jelo koje podsjeća na djetinjstvo, prefino kao samostalan obrok ili prilog mesu

Možete koristiti gotovu tjesteninu, ali nije teško napraviti domaće krpice.

Shutterstock

Jedan od omiljenih jela koja smo voljeli u djetinjstvu su krpice sa zeljem. Uvijek možete kupiti gotovu tjesteninu, ali nije teško napraviti domaće krpice. Ovo starinsko jelo s kupusom ukusno je kao samostalno ili kao prilog mesu.

Recept za domaće krpice sa zeljem

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 1 kg svježeg kupusa
  • 1 luk
  • 1-2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja
  • 1 žlica šećera
  • sol, papar, crvena mljevena paprika
Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte i ostavite stajati 15 minuta. Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu, a u pravilu ne smije biti pretanko, ali ni predebelo. Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.

Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju. Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša. Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom. Krpice kuhajte u malo posoljenoj vodi. Kad su kuhane dodajte ih u kupus i dinstajte još 5 minuta.