Pred nama je najluđa noć, doček Nove godine. Ako planirate kućnu zabavu na Silvestrovo i slažete jelovnik, sigurno ste u potrazi za novim zanimljivim jelima. Oduševite obitelj i goste nekima od ovih predjela ili finger food zalogajčića.
1. Bruschette s gljivama, piletinom i sirom
Sastojci:
maslinovo ulje
200 g šampinjona
2 češnja češnjaka
8 kriški kruha
200 g sira brie
2 filea pilećih prsa
1 manja ljuta papričica
svježi vlasac i peršin
sol, papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Piletinu operite, posušite, narežite na kockice te posolite i popaprite. Vlasac i peršin operite, posušite i sitno nasjeckajte. U tavi ugrijte 2 žlice ulja, dodajte ploške gljiva te nasjeckani i oljušteni češnjak. Posolite, popaprite i pržite 3 minute. Potom izvadite gljive i u tavi popržite piletinu. Gljive, sir, nasjeckanu ljutu papričicu i kockice mesa stavite na kriške kruha te pospite sjeckanim vlascem i peršinom. Nakapajte uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta.
2. Namaz od bakalara na podlozi od palente
Sastojci
400 g suhog bakalara
2 luka
4 češnja češnjaka
2 lovorova lista
200 ml bijelog vina
1 l mlijeka
svežnjić peršina
1 limun
ekstra djevičansko maslinovo ulje
100 g palente
sol
brašno
Priprema
Namočite bakalar u vodi na 2 sata. Nakon toga dobro ocijedite i uvaljajte u brašno. Kratko ga ispecite s obje strane na vrućem ulju. Na ulju propirjajte nasjeckani luk i češnjak s lovorovim listovima. Zalijte vinom pa dodajte mlijeko i bakalar. Kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Ocijedite i izvadite listove lovora. Kada se ohladi, smjesu kremasto izmiksajte. Umiješajte nasjeckani peršin te malo limunove korice i sok. Polako ulijevajte ekstra djevičansko maslinovo ulje uz stalno miješanje pjenjačom dok ne dobijete željenu teksturu. Palentu skuhajte u slanoj vodi i izlijte u plitki kvadratični lim. Ohlađenu narežite na rombove i popecite na vrućem ulju. Paštetu od bakalara namažite na poprženu palentu. Po želji dekorirajte s kozicama, povrćem, začinskim biljem.
3. Marinirana mozzarella
Sastojci:
3 žlice maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
1 žličica origana
1 žlica svježe narezanog peršina
¼ žličice soli
¼ žličice papra
300 g mini mozzarelle
Priprema:
U zdjelu dodajte maslinovo ulje, protisnuti češnjak, origano, narezani peršin te sol i papar. Vilicom kratko promiješajte da se sastojci sjedine. Ocijedite kuglice mozzarelle, a zatim ih ubacite u zdjelu. Dobro promiješajte kako bi svaka kuglica bila obložena uljem i začinima. Ako imate vremena, stavite kuglice sira u hladnjak na sat vremena.
4. Caprese ražnjići
Sastojci:
300 g cherry rajčica
20 g svježeg bosiljka
450 g mini mozzarella kuglica
maslinovo ulje
krema od aceta balsamica
sol, papar
Priprema:
Cherry rajčice operite i prerežite na polovine. Na svaki štapić stavite po jednu polovicu rajčice, list bosiljka, kuglicu mozzarelle i tako dok ne potrošite sve sastojke. Pokapajte maslinovim uljem, prelijte kremom od aceta, začinite soli i paprom pa odmah servirajte!
5. Slana pita od lisnatog tijesta i karameliziranog češnjaka
Sastojci:
300 g lisnatog tijesta
4 glavice češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žlica balzamična octa
1 žlica šećera
1 žličica ružmarina
1 žličica nasjeckanog timijana
sol, papar
100 g svježeg kozjeg sira
60 g tvrdog kozjeg sira
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g crème fraîche (u tekstu su upute kako ga pripremiti)
Priprema:
Tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa) te ga stavite u kalup, a potom u hladnjak. Karamelizirani češnjak pripremite tako da očistite češnjeve češnjaka i stavite ih u lonac. Dolijte vodu i kuhajte tri minute na laganoj vatri. Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko dvije minute. Dodajte ocat i jednu šalicu vode te potom zakuhajte i kuhajte deset minuta. Dodajte šećer, začinsko bilje i jednu žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom. Maknite karamelizirani češnjak sa štednjaka. Crème fraîche možete jednostavno prirediti tako da 250 ml slatkog vrhnja lagano umutite s dvije žlice jogurta ili mlaćenice te ostavite na sobnoj temperaturi između 8 i 12 sati da se zgusne. Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom. U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème fraîche, zatim posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kolač poslužite topao ili ohlađen.
6. Dimljeni sir na grilu
Sastojci:
pola domaćeg dimljenog sira
maslinovo ulje
začini po želji
papar
Priprema:
Dimljeni sir narežite na deblje trokute. Ne skidajte mu koru jer tako zadržava više prirodne arome. Pecite kratko te prije posluživanja prelijte s malo maslinova ulja i pospite svježim začinskim biljem po želji. Naša su preporuka vlasac, bosiljak i ružmarin. Poslužite uz salatu i svježe povrće.
7. Pikantna punjena jaja po receptu Oprah Winfrey
Pred nama je najluđa noć, doček nove godine, a ako planirate ugostiti obitelj i prijatelje, sigurno planirate jelovnik. Tražite li ideje za ukusna predjela ili finger food zalogajčiće koji će izgledati lijepo na stolu, isprobajte neki od sljedećih recepata.
Sastojci:
12 velikih jaja
3 žlice majoneze
2 žlice senfa
1 žlica mljevenog kiselog krastavca
1 žličica umaka Worcestershire
1 žličica limunovog soka
1 žličica umaka od hrena
1 žličica umaka Tabasco
2 žlice nasjeckanog peršina
sol
mljevena paprika
Priprema:
Jaja tvrdo skuhajte i prerežite svako po dužini na pola. Uklonite žumanjke i stavite u posudu sa svim ostalim sastojcima; dobro promiješati. Žlicom napuniti bjelanjke s pripremljenom smjesom i posuti peršinom i crvenom paprikom. Pokrijte i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Poslužite ohlađeno.