Pripremiti dobar obrok nije teško, posebno ukoliko znaš kako kombinirati vrlo jednostavne namirnice. Upravo je to tajna pripreme ovih popečaka. Ali bez obzira na jednostavne namirnice dobro je znati:
Izuzetno je važan odabir krumpira. Birajte onaj brašnasti.
Želite li uštedjeti vrijeme, koriste ribež. Izribani krumpir važno je oscijediti od viška tekućine prije nego ga pomiješate s jajima i začinima.
Ulje za prženje mora biti vruće!
Popečci od krumpira, mladog luka i vlasca
Sastojci:
5 žlica grčkog jogurta
sol i papar
100 g matovilca ili rikole
sok 1 limuna
3 žlice maslinova ulja
2 mlada luka
1 glavica crvenog luka
1 kg krumpira
1 jaje
100 g brašna
2 žlice usitnjenog vlasca
Priprema:
Mladi luk operite, očistite i narežite na kolutiće. Posebno izmiješajte grčki jogurt i žlicu limunova soka pa umak posolite i popaprite po želji. Dodajte mladi luk, pokrijte folijom i stavite u hladnjak. Matovilac ili rikolu očistite, oplahnite i osušite, a zatim izmiješajte žlicu limunova soka, sol, papar i žlicu ulja pa to dodjate pripremljenoj salati. Luk oljuštite i nasjeckajte, a krumpir ogulite i naribajte te izmiješajte s usitnjenim lukom. Uklonite sok koji se iscijedio iz krumpira i luka pa umiješajte jaje, brašno i vlasac te jako posolite i popaprite. Zagrijte 2 žlice maslinova ulja. Žlicom odvajajte žličnjake od krumpira (stavljajte po 2 odjednom u tavu), spljoštite ih i pržite dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjski ubrus da se ocijede. Poslužite ih sa salatom i hladnim umakom od jogurta.