Hrskavo i fino - popečci od krumpira, mladog luka i vlasca

Svega nekoliko namirnica, kratka priprema i topli zalogaji su spremni za uživanje. I ne zaboravite, tajna je u okusima

Profimedia

Pripremiti dobar obrok nije teško, posebno ukoliko znaš kako kombinirati vrlo jednostavne namirnice. Upravo je to tajna pripreme ovih popečaka. Ali bez obzira na jednostavne namirnice dobro je znati:

Izuzetno je važan odabir krumpira. Birajte onaj brašnasti.

Želite li  uštedjeti vrijeme, koriste ribež. Izribani krumpir važno je oscijediti od viška tekućine prije nego ga pomiješate s jajima i začinima. 

Ulje za prženje mora biti vruće!

Popečci od krumpira, mladog luka i vlasca
Sastojci:
5 žlica grčkog jogurta
sol i papar
100 g matovilca ili rikole
sok 1 limuna
3 žlice maslinova ulja
2 mlada luka
1 glavica crvenog luka
1 kg krumpira
1 jaje
100 g brašna
2 žlice usitnjenog vlasca

Priprema:
Mladi luk operite, očistite i narežite na kolutiće. Posebno izmiješajte grčki jogurt i žlicu limunova soka pa umak posolite i popaprite po želji. Dodajte mladi luk, pokrijte folijom i stavite u hladnjak. Matovilac ili rikolu očistite, oplahnite i osušite, a zatim izmiješajte žlicu limunova soka, sol, papar i žlicu ulja pa to dodjate pripremljenoj salati. Luk oljuštite i nasjeckajte, a krumpir ogulite i naribajte te izmiješajte s usitnjenim lukom. Uklonite sok koji se iscijedio iz krumpira i luka pa umiješajte jaje, brašno i vlasac te jako posolite i popaprite. Zagrijte 2 žlice maslinova ulja. Žlicom odvajajte žličnjake od krumpira (stavljajte po 2 odjednom u tavu), spljoštite ih i pržite dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjski ubrus da se ocijede. Poslužite ih sa salatom i hladnim umakom od jogurta.