Kriška ove slane pite odličan je uvod u druženja oko stola u kojima su prije svega dobrodošle nove ideje. Posebno one koje pozivaju na kušanja, razgovore o hrani te razmjenu recepata. Zvijezda ove slane pite je češnjak. Inače, češnjak se koristi i za pripremu ukunog kruha i peciva, ali i ovom receptu važno je prije pripreme pite karamelizirati ga. Kako? Pročitajte recept.
Slana pita od lisnatog tijesta i karameliziranog češnjaka
Sastojci:
300 g lisnatog tijesta
4 glavice češnjaka
1 žlica maslinova ulja
1 žlica balzamična octa
1 žlica šećera
1 žličica ružmarina
1 žličica nasjeckanog timijana
sol, papar
100 g svježeg kozjeg sira
60 g tvrdog kozjeg sira
2 jaja
100 ml vrhnja za kuhanje
100 g crème fraîche
Priprema:
Tijesto razvaljajte u oblik kruga (prema veličini kalupa) te ga stavite u kalup, a potom u hladnjak. Karamelizirani češnjak pripremite tako da očistite češnjeve češnjaka i stavite ih u lonac. Dolijte vodu i kuhajte tri minute na laganoj vatri. Odlijte vodu, osušite češnjak pa ga pržite na ulju oko dvije minute. Dodajte ocat i jednu šalicu vode te potom zakuhajte i kuhajte deset minuta. Dodajte šećer, začinsko bilje i jednu žličicu soli pa kuhajte dok gotovo sva voda ne ispari i dok češnjevi ne budu obavijeni tamnim sirupom. Maknite karamelizirani češnjak sa štednjaka. Crème fraîche možete jednostavno prirediti tako da 250 ml slatkog vrhnja lagano umutite s dvije žlice jogurta ili mlaćenice te ostavite na sobnoj temperaturi između 8 i 12 sati da se zgusne. Tijesto u kalupu pospite naribanim tvrdim sirom. Zatim na tijesto stavite češnjak sa sirupom. U zdjeli razmutite jaja s vrhnjem i crème fraîche, zatim posolite i popaprite pa tako pripremljenom smjesom prelijte češnjak. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kolač poslužite topao ili ohlađen.