Losos je popularna namirnica bez obzira na godišnje doba. Ukusan je, jednostavan za pripremu te skladnog okusa u brojnim kombinacijama, zbog čega je meso ove ribe, koje je od ružičaste do narančasto-crvenkaste boje, sve češći gost u našim jelima. Ističući dug popis prednosti konzumacije lososa važno je podsjetiti da ga je moguće kupiti u ribarnicama i trgovinama kao svježu ribu, ali i dimljen te zamrznut, a tako ćete se i lakše odlučiti koja jela s lososom poslužiti.
Volite li druženja koja se pamte i po ukusnim zalogajima pripremitetatrski bifetk od lososa, a z apripremu se savjetuje da losos bude svjež, no ako niste sto posto sigurni u to, radije upotrijebite dimljeni losos. Tatarski biftek poslužite sa svježe pripremljenim umakom od kiselog vrhnja i sjeckanog ljubičastog luka. Tako pripremljen umak istaknut će finu aromu lososa.
Tatarski biftek od lososa
Sastojci:
1 filet lososa bez kože (oko 200g)
sol, bijeli papar
1 žlica maslinova ulja
1 limun
1 vezica vlasca
1 mladi luk
200 g kiselog vrhnja
1 ljubičasti luk
šaka svježeg mladog špinata
Priprema:
Ribu operite, osušite kuhinjskim ubrusom i sitno nasjeckajte oštrim nožem. Nasjeckano meso ponovno skupite na hrpicu i još jednom nasjeckajte tako da riba bude fino usitnjena. Usitnjenu ribu stavite u staklenu ili porculansku zdjelu (u metalnoj bi promijenila boju i okus), posolite je, popaprite te odmah pomiješajte s uljem i žličicom sitno naribane limunove korice. Potom umiješajte sjeckani vlasac i mladi luk, pokrijte zdjelu folijom i stavite ribu pola sata u hladnjak. Oljušteni ljubičasti luk sitno nasjeckajte, pomiješajte s vrhnjem i malo limunove korice pa umak posolite i popaprite. Tatarski biftek poslužite sa špinatom, umakom od vrhnja i tostom.