Znate li što je shakshuka i kako se priprema? Otkrivamo

Poželjeli ste novo ukusno jelo idealno za hranjivi doručak, zanimljiv ručak ili toplu večeru? Imamo odličan prijedlog, jelo koje spaja raznolike namirnice te privlači okusom i mirisom

Profimedia

Zanimljiv je prijevod naziva ovog jela - “sve pomiješano”, a omiljeno bliskoistočno jelo osim što je ukusno privlači i iz razloga što se priprema lako i brzo. Postoje brojne verzije ovoga jela ali osnova shakshuke su bogat umak, jaja i kruh. Sočna mješavina rajčica, paprika, čili papričica, luka, češnjaka i začina osnova je u koju se dodaju jaja koja se na taj način poširaju. Uz ukusan umak poslužite kruh, svježi, prepečeni, ili još bolje tople lepinje. Ovo se jelo tradicionalno priprema u glinenim posudama, ali odlično će poslužiti i veća tava. Ovisno o tome koliko ste vi ili vaši ukućani ljubitelji snažnih okusa, primjerice čili papričica, papra i kima, savjetujemo vam da prilagodite sastojke i količinu začina jer u ovom jelu to je lako. 

Sastojci:
1 veći luk
4 češnja češnjaka
2 veće rajčice
1 crvena paprika
čili papričica
4 do 5 jaja
svježi peršinov list
maslinovo ulje
kim
sol, papar

Priprema:
Rajčice i paprike operite, osušite i narežite na kockice. Luk narežite na tanke komade, a češnjeve češnjaka usitnite. U glinenoj posudi ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pirjajte luk te dodajte papriku. Na omekšalo povrće dodajte češnjak te dobro promiješajte, a potom dodajte rajčicu i čili papričice. Začinite s malo soli, papra i kima. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta pa na reducirani umak dodajte jaja, i to tako da jaje razbijete i uronite direktno u umak. Smanjite temperaturu kuhanja, poklopite tavu poklopcem te nakon deset minuta, kada su jaja gotova, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite uz kruh ili lepinju koje ćete umakati u umak i ukusna jaja. Za sladokusce imamo i posebnu preporuku – dodajte malo feta sira.