Jeste li već jeli salatu sa smokvama? Vrijeme je!

Shutterstock

Ljubitelji smokava konačno su došli na svoje jer je njihova sezona pred vratima. Svi već znamo da se smokve odlično slažu s orašastim plodovima, medom, svježim začinskim biljem, acetom balsamicom, pršutom i sirom, a mi vam u nastavku donosimo pravu ljetnu deliciju.

Za ovu laganu salatu trebat će vam samo par sastojaka, a ako niste ljubitelj kozjeg sira zamijenite ga s gorgonzolom. Zvijezda ove salate je smokva, zato ju je najbolje iskoristiti kad je svježa i u sezoni – od lipnja do listopada.

Salata sa smokvama i rikulom

Sastojci za salatu:

½ glavice ljubičastog luka
60 g tostiranih pekan oraha
140 g rikule
8 smokava
svježi listovi bosiljka
100 g kozjeg sira

Sastojci za dresing:

3 žlice maslinovog ulja
2 žlice aceta balsamica
1 žličica meda
½ žličice soli
½ žličice papra

Priprema:

Luk očistite i narežite na polumjesece, rikulu dobro operite, smokvama uklonite peteljku pa ih narežite na četvrtine, a kozji sir namrvite. Stavite rikulu, tostirane pekane, luk, i listove bosiljka u veću zdjelu. Pomiješajte sve sastojke za dresing pa prelijte preko salata.

Na vrh stavite smokve, a kozji sir ravnomjerno posipajte po vrhu. Lagano promiješajte i poslužite!