Instant palentu bit će potrebno skuhati, zatim ravnomjerno rasporediti po plehu i kratko zamrznuti kako bi ju mogli narezati da nalikuje na pomfrit.
Začinjena i pečena palenta još se dodatno preljeva maslacem od začinskog bilja kako bi ovaj lažni pomfrit dobio poseban štih. Poslužite ovo kao predjelo, popodnevni međuobrok ili prilog uz gotovo svako jelo, uz umak po želji.

Pomfrit od palente s češnjakom i parmezanom

Sastojci:

160 g instant palente
2 češnja češnjaka
2 žlice svježeg timijana
1 žlica svježe kadulje
50 g naribanog parmezana
sol, papar
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice rastopljenog maslaca
2 žlice svježeg origana

Umak:

100 g majoneze ili grčkog jogurta
2 žlice limunovog soka
1 žličica senfa
1 češanj češnjaka
½ žličice kajenskog papra

Priprema:

Češnjak naribajte ili protisnite, a svježe začinsko bilje nasjeckajte u grubo. U loncu srednje veličine zakuhajte 470 ml vode te lagano s pjenjačom umiješajte palentu, češnjak, svježi timijan i kadulju, četvrtinu naribanog parmezana i začinite sa soli. Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike pet minuta. Ugasite vatru, poklopite i ostavite sa strane pet minuta. Lim za pečenje dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje i po njemu ravnomjerno rasporedite palentu. Stavite u zamrzivač na 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Podignite zamrznutu palentu zajedno s papirom za pečenje i stavite na dasku za rezanje, te ju izrežite na prutiće debljine pola cm. Poslažite ih na papir za pečenje, prelijte maslinovim uljem i začinite sa soli i paprom. Stavite u pećnicu na 15 minuta, zatim ih pažljivo okrenite i vratite u pećnicu na još 15 do 20 minuta. U međuvremenu pomiješajte rastopljeni maslac s preostalim češnjakom, parmezanom, bosiljkom i origanom. Pečenu palentu prebacite u zdjelu i prelijte začinskim maslacem. Za umak miješajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu i glatku smjesu. Navalite odmah!