Salsa, dip ili umak od povrća, ali i voća omiljen je dodatak jelima

Ukusne kombinacije poslužuju se uz krekere, tostirani kruh, ali i uz rižu, kus-kus, kvinoju te meso s roštilja

Profimedia

Salsa, ne šalša, prilog je jelima diljem svijeta. Originalni recept potječe iz Meksika, s Kariba i zemalja Južne Amerike. Bez obzira na to pripremate li onu od rajčica, uz dodatke kao što su luk, češnjak, čili ili voće, ove umake možemo podijeliti prema njihovoj snazi okusa, od onih sočnih i svježih, spicy te pikantnih. Uglavnom im je rajčica osnova, ali neka vas ne iznenade recepti u kojima je važan sastojak peršin, korijandar, ali i sok citrusa, maslinovo ulje te aromatični ocat.

Posebnost salse je što se ne kuha, nego se priprema od svježih namirnica, a sama konzistencija ovisi o vašoj želji želite li kremasti umak ili sočne komadiće. I upravo je tu ključna razlika između salse i šalše – šalša se priprema od istih ili sličnih sastojaka, ali i termički obrađuje. Igra okusa u svakom će slučaju osvojiti nepca, jer zanimljivo je kako se okusi prožimaju i zdjelicu obične riže čine odličnim obrokom. Bez obzira na recepte, važno je istaknuti kako je količine moguće prilagoditi vašim potrebama, jer se ovdje ipak sve svodi na osobni doživljaj i užitak. Salsa je odličan dodatak jelima, možete ih prirediti unaprijed, čuvati u hladnjaku te tako kombinirati uz više jela. I ne zaboravite, važno je koristiti svježe sastojke vrhunske kvalitete koji će upotpuniti dojam. Stoga birajte, sjeckajte, kušajte, začinite, poslužite i oduševite!

Salsa od rajčica i češnjaka

Sastojci
3 do 4 rajčice
1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
1 češanj češnjaka (protisnut)
nekoliko listića svježeg bosiljka
prstohvat soli
svježe mljeveni crni papar

Priprema
Zarežite rajčice u obliku križa na vrhu i dnu pa ih kratko uronite u posudu s vrelom vodom, a nakon toga u ledenu. Izvadite i ogulite te sitno nasjeckajte. Dodajte vlasac, češnjak i listiće bosiljka, dobro promiješajte i začinite po želji. Želite li glatku smjesu, sastojke izmiksajte u blenderu.