Pokladni utorak ili Fašnik posljednji je dan karnevalskog razdoblja, a sutra je Pepelnica ili Čista srijeda kojom počinje razdoblje korizme. U fašničko vrijeme slavi se pod maskama, a kako je Pepelnica post, a korizma vrijeme odricanja, na današnji dan u prošlosti se pripremao bogat jelovnik.
Za naše krajeve karakteristične su slastice od prženog slatkog tijesta, prvenstveno krafne, ali i poderane gaće, fritule i kroštule. U prošlosti su se pripremale i čvarkuše, salenjaci te, između ostalog, jeli slatko i kiselo zelje, domaće kobasice, restani krumpir i krpice sa zeljem. Skupili smo 10 recepata za slatka i slana jela koja se se jela na Fašnik, a da nisu krafne.
Najpopularniji tradicionalni slatki zalogaj na adventskim sajmovima, ali i u pokladno vrijeme su fritule. Naš poznati chef Melkior Bašić naslijedio je recept za fritule još od svoje bake.
Što su krafne u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kroštule u Dalmaciji, to su poderane gaće u Slavoniji. Radi se o jednostavnom i jeftinom specijalitetu sličnom langošima, tijesto se prži u ulju, a može se jesti slatko ili slano uz češnjak i jogurt.
U karnevalsko vrijeme u nekim dijelovima Hrvatske jedu kroštule, tradicionalna dalmatinska slastica također se priprema od slatkog prženog tijesta.
Salenjaci su tradicionalna slavonska poslastica od dizanog tijesta koja se priprema od svinjskog sala. Nekada su ih pripremali nakon svake svinjokolje. Ova ukusna peciva punjeni su pekmezom, a mnoge vraćaju u djetinjstvo jer ih već i sam miris podsjeća na bakinu kuhinju.
Čvarci su tradicionalna delicija u mnogim krajevima naše zemlje i dok su nekada bili sirotinjska hrana koja je ostala nakon svinjokolje, kolinja, danas su traženi i cijenjeni među gurmanima, a i cijena im raste. Jedu se kao grickalica ili se mogu samljeti u namaz za kruh, a najukusniji su svježi i topli. No ovi zalogajčići mogu dugo stajati, a od njih se mogu napraviti i ukusne pogačice. Čvarkuše ili pogačice s čvarcima pripremale su naše bake tijekom cijele zime, počevši od kasne jeseni i svinjokolja do pokladnog razdoblja i Fašnika.
Kako je jedan od najpoznatijih Fašnika u Hrvatskoj onaj u Samoboru, njihove poznate kremšnite postale su dio karnevalske tradicije. Kremšnita ili Cremeschnitte potječe iz Austro-Ugarske, a samoborska verzija nastala je prema receptu slastičara Đure Lukačića iz dvadesetih godina prošlog stoljeća.
Omiljeno tradicionalno varivo u sjevernim dijelovima Hrvatske jelo od slatkog kupusa pod nazivom prisiljeno zelje ili slatko zelje na paradajzu.
Jednostavno jelo koje se brzo priprema, a zasitno je svakako su domaće kobasice s dinstanim kiselim kupusom.
Restani krumpir priprema se na luku i s mljevenom slatkom paprikom, a savršeno paše uz jela s kiselim kupusom kao što je sekeli gulaš ili s kobasicama.
Starinsko jelo od tjestenine s kupusom ukusno je kao samostalno ili kao prilog mesu.