Batat ili slatki krumpir je zdrav, a osim kao pečen u pećnici ili kuhan, može se pripremiti u obliku tosta. Jednostavan je za pripremu, bez glutena i veganski, gotov je za manje od pola sata, a zahvaljujući različitim namazima, možete ga jesti često bez da imate osjećaj da jedete isto jelo.
Recept za tost od batata
Operite i osušite batat, a pleh obložite papirom za pečenje. Potom narežite batat na jednake kriške ili krugove, poslažite ih na pleh i pecite oko 25 minuta na 200 stupnjeva.
Predlažemo i nekoliko prijedloga za namaze.
Namaz od avokada
Meke i karamelizirane note prženog slatkog krumpira dobro se sljubljuju sa zemljanim avokadom posipanim morskom soli u pahuljicama i malo limunovog soka. Dodajte malo pahuljica čilija ili prstohvat svježe mljevenog papra.
Humus
Humus možda nije prva kombinacija koja vam padne na pamet kada promislite na namaz koji ide uz batat. Međutim, ova kombinacija stvara zapanjujući okus koji ćete htjeti čim prije opet probati! Možete dodati i malo rotkvica.
Ricotta i svježi sir
Premažite ovim slatkim sirevima tost od batata, dodajte malo meda i omiljenog voća i uživajte u eksploziji okusa!
Umak od rajčica
Napunite tostirane kriške umakom od rajčice i sirom po želji i vratite ih u pećnicu da se sir rastopi.
Izvor: Story.hr