Miris toplog, svježe ispečenog kruha koji se širi kuhinjom poziv je za gozbu. Uz ovako pripremljena peciva dovoljno je poslužiti namaze po želji, sireve, ali i prženu slaninu.
Ukoliko vam ostane koje pecivo poslužite ga uz ručak, posebno mesne ili povrtne saftove, jer ovako pripremljena peciva savršeno pokupe višak umaka.
A mala tajna još i boljeg okusa ukusnih peciva krije se u savjetu da u tijesto za peciva ubacite i šaku parmezana.
Sastojci:
400 g brašna za dizana tijesta
1/2 žličice soli
1 žličica šećera
1 paketić instant-kvasca
2 dl toplog mlijeka ili vode
2 žlice maslaca ili ulja
1 jaje
po 1/2 žličice sušenog ružmarina, majčine dušice i bosiljka
Priprema:
Brašno posolite i prosijte u veću zdjelu. U njemu napravite udubinu pa je pospite šećerom i u nju istresite paketić instant-kvasca. Promiješajte s brašnom i dodajte toplo mlijeko (ili vodu) u kojem ste rastopili maslac (ili dodali ulje) te razmućeno jaje. Miksajte električnim mikserom s nastavkom za dizana tijesta ili umijesite ručno. Na kraju dodajte smrvljeno sušeno začinsko bilje. Nakon otprilike 5 minuta miksanja tijesto bi trebalo biti glatko (ručno ćete ga trebati mijesiti 10-ak minuta).
Ostavite ga da odstoji 5 minuta kako bi postalo elastično pa ga podijelite na 12 do 16 komada (ovisi o tome koliko velika peciva želite). Od komada tijesta oblikujte peciva pa ih stavite na lim obložen papirom za pečenje ili u namašćenu posudu za pečenje tako da su razmaknuta oko 5 cm. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom te ostavite na toplome otprilike 45 minuta.
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Peciva pecite oko 15 minuta. Prije pečenja možete ih premazati rastopljenim maslacem kako bi dobila hrskavu koricu te posuti sezamom.