Znate li kako marinirati srdele? Nije teško

Mariniranje je odličan način čuvanja brojnih namnirnica pa tako i omiljene plave ribe ali i način za pripremu brzih odličnih zalogaja

Shutterstock

Obožavana mala plava riba može se pripremiti na brojne načine. Ali prije svega važno je odabrati svježu ribu. Zato kupujte srdele čije je meso čvrsto, koje se sjaje i imaju bistre oči. Kako bi bile odličnog okusa, preporuka je očistiti ih odmah nakon kupnje. Prvi je korak čišćenje ljuske: nožem lagano, od repa prema glavi, nježno prijeđite nekoliko puta dok ne odstranite sve ljuskice. Nakon što ste očistili krljušt, treba odstraniti iznutrice. Kažiprstom krenite od glave, odnosno škrga, i jednim potezom izvadite sve iznutrice. Na kraju ribu isperite hladnom vodom. Uobičajena temperatura u hladnjaku, 2 do 4 stupnja, nije dovoljno niska da bi spriječila kvarenje srdela pa treba postići temperaturu od -2 do 0. Stoga očišćene srdele obrišite, stavite u vrećice za zamrzavanje, odložite u zdjelu punu leda te povremeno izlijte višak vode i dodajte novi led. Tako ćete svježinu očuvati nekoliko dana, iako je, naravno, najbolje u njima uživati isti dan ili ih marinirati po receptu koji donosimo.

A kako filetirati srdele? Nije teško, dovoljno je malo prakse, a savjet je da srdelu po srdelu filetirate tako da palcem pridržite ribu te od glave povučete središnju kost te lagano odvajate meso sve do repa.

Marinirani fileti srdele

Sastojci:

16 filetiranih srdela
100 ml maslinova ulja
50 ml octa od bijeloga vina
sol, šećer, papar
4 grančice timijana
8 kriški bijeloga tosta

Priprema:

Filete ostavite u marinadi od maslinova ulja, octa, malo soli, šećera i papra 24 sata. Nakapajte tost maslinovim uljem i pržite ga na gril tavici s obje strane. Ukrasite svježim timijanom. Poslužite ribu na tanjuru s malo marinade uz preprženi tost.