Obožavana mala plava riba može se pripremiti na brojne načine. Ali prije svega važno je odabrati svježu ribu. Zato kupujte srdele čije je meso čvrsto, koje se sjaje i imaju bistre oči. Kako bi bile odličnog okusa, preporuka je očistiti ih odmah nakon kupnje. Prvi je korak čišćenje ljuske: nožem lagano, od repa prema glavi, nježno prijeđite nekoliko puta dok ne odstranite sve ljuskice. Nakon što ste očistili krljušt, treba odstraniti iznutrice. Kažiprstom krenite od glave, odnosno škrga, i jednim potezom izvadite sve iznutrice. Na kraju ribu isperite hladnom vodom. Uobičajena temperatura u hladnjaku, 2 do 4 stupnja, nije dovoljno niska da bi spriječila kvarenje srdela pa treba postići temperaturu od -2 do 0. Stoga očišćene srdele obrišite, stavite u vrećice za zamrzavanje, odložite u zdjelu punu leda te povremeno izlijte višak vode i dodajte novi led. Tako ćete svježinu očuvati nekoliko dana, iako je, naravno, najbolje u njima uživati isti dan ili ih marinirati po receptu koji donosimo.
A kako filetirati srdele? Nije teško, dovoljno je malo prakse, a savjet je da srdelu po srdelu filetirate tako da palcem pridržite ribu te od glave povučete središnju kost te lagano odvajate meso sve do repa.
Marinirani fileti srdele
Sastojci:
16 filetiranih srdela
100 ml maslinova ulja
50 ml octa od bijeloga vina
sol, šećer, papar
4 grančice timijana
8 kriški bijeloga tosta
Priprema:
Filete ostavite u marinadi od maslinova ulja, octa, malo soli, šećera i papra 24 sata. Nakapajte tost maslinovim uljem i pržite ga na gril tavici s obje strane. Ukrasite svježim timijanom. Poslužite ribu na tanjuru s malo marinade uz preprženi tost.