Znate li kako se priprema chimichurri, umak koji će svakom jelu dati ono nešto

Za pripremu ovog umaka dovoljno je sve sastojke ručno nasjeckati te pomiješati

Shutterstock

Sam naziv ovog umaka zvuči egzotično ali kad otkrijete da se priprema od češnjaka, peršina, čili papričice te vinskog octa i maslinovog ulja, shvatite ćete da i priprema nije teška. Jer ovaj umak koji inaće dolazi iz Južne Amerike, svakom će komadu mesa, ribe ali i salatama pružiti odličan okus. Priprema je jedostavna, dovoljno je sve sastojke nasjeckati nožem, pomiješati, začiniti te pospremiti u hladnjak.

Shutterstock  Sastojci za pripremu chimichurri umaka

Chimichurri umak

Sastojci:
¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
3 žlice crvenog vinskog octa
4 češnja češnjaka, sitno najseckana
2 žlice origana
2 čajne žličice mrvljenog crvenog papra
½ šalice maslinovog ulja

Priprema:
Usitnite peršin, češnjak, papar. Pomiješajte ih dodavajući origano, sol i papar, ocat i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i malo limunovog soka. Prije posluživanja preporuka je da umak odstoji minimalno 20 minuta, a još je ukusniji ukoliko ga pripremite dan ranije te ostavite u hladnjaku. Prije posluživanja izvadite umak kako bi postigao sobnu temperaturu te začinite meso, ribu ali povrće, bez obzira poslužujete li svježe, kuhano ili pečeno.