Tzatziki, omiljeni ljetni umak

Osnovni sastojci su čvrsti jogurt, svježi krastavci, češnjak, malo limuna, maslinovog ulja, soli te svježih aromatičnih začina po želji

Shutterstock

Znate li što je i kako se priprema tzatziki? Omiljeni ljetni umak, dodatak brojnim jelima s grila, salatama, toplim lepinjama, a čiji osnovni recept dolazi iz grčke kuhinje. Osnovni sastojci su čvrsti jogurt, svježi krastavci, češnjak, malo limuna, maslinovog ulja, soli te svježih aromatičnih začina po želji. I dok Grci tzatziki umak uglavnom pripremaju od jogurta dobivenog od ovčejg ili kozjeg mlijeka, dovoljno je koristiti klasični jogurt ali zapamtite kako je za pripremu uvijek važno odabrati jogurt s visokm udjelom masnoća jer uz takav jogurt postiže se željena kremoznost ovog umaka. Od svježih začina odlično odgovaraju kopar i menta, jer zaokružuju okus umaka koji je ujedno i jedan od najpopularnijih ljetnih priloga.

Tzatziki

Sastojci:
4,5 dl jogurta (preporuka je jogurt grčkog tipa)
1 krastavac, oguljen i nariban
3 češnja češnjaka, zgnječena
2 žlice maslinova ulja
žlica vinskog octa ili iscijeđeni sol pola limuna
sol

Priprema:
Krastavac posolite i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim ga dobro istisnite rukama da se ocijedi što više vode. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Po potrebi dosolite. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 do 3 sata prije posluživanja.