Ukoliko volite pizzu pozivamo vas da se okušate u pripremi malo drugačije pizze! Priprema se pizza bianca ili bijela pizza. I dok će obožavatelji sočnog umaka od rajčica negodovati nad ovim receptom sigurni smo da će obožavatelji sira spremno zasukati rukave i baciti se na posao. Jer bijela pizza je puno više od samo mozzarelle!
Uz razno razne sireve koji oblikuju okus ovih toplih zalogaja (mi uživamo u kombinaciji s ricottom, fetom ali i plavim sirevima) za pripremi bijele pizze odličan je dodatak svjeće začinsko bilje te svježe mljeveni papar jer se tako postiže okus sličan cacio e pepe tjestenini. Ne zaboravite, ukoliko volite, i na malo češnjaka kojeg ste unaprijed karamelizirali, te dobro, dobro zagrijati pećnicu, jer ova pizza voli rastopljeni nadjev ali hrskave rubove.
Tijesto za pizzu umijestite sami ili kupite u nekoj od vama omiljenih pizzerija.
Bijela pizza
Sastojci:
500 g tijesta za pizzu
150 g ricotta sira
250 g mozzarelle, narezane na ploške ili naribane
malo parmezana
malo maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, nasjeckan
svježe mljeveni papar
malo svježeg vlasca ili ružmarina, oprano i sitno nasjeckano
malo mrvljenih pistacija
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Na papiru za pečenje oblikujte pizzu u veći krug. U zdjelici pomiješajte nasjeckano začinsko bilje po odabiru, maslinovo ulje i češnjak. Mješavinom premažite tijesto. Ricottu nanesite po čitavoj površini uz pomoć žlice ili spatule. Ne mora biti ravnomjerno nanasena. Dodajte mozzarellu te parmezan. Začinite svježe mljevenim paprom te pecite dok rubovi ne posmeđe, 10 do 15 minuta. Posipajte s malo mrvljenih pistacija i poslužite vruće.