Ovo je jelo odličan odabir kako za kulinarske virtuoze tako i za početnike. Priprema je jednostavna i brza, a zahvaljujući kvalitetnim namirnicama te odabranim začinima ovo je jelo lako moguće prilagoditi vašim okusnim željama. U receptu koji vam donosimo naglasak uz tjesteninu i kozice naglasak je i na limunu, ali za spomenuti je kako se slatki okus kozica odlično slaže s chilli papričicom, sjeckanom rajčicom te češnjakom. Inspiracija za ovo jelo dolazi od talijanskog klasika, recepta linguine ai gamberi, koji ne može ne uspjeti ukoliko se držite savjeta kako tjestenina mora bit al dente a kozice ne prekuhane. Dobar tek!
Tjestenina s limunom i kozicama
Sastojci:
1 neprskani limun
25 g parmezana
40 g krušnih mrvica
8 žlica maslinova ulja
200 g smrznutih mahuna
1 tikvica
100 g sušenih rajčica u ulju
1 ljutika
300 g tjestenine (npr. linguina)
sol
200 g očišćenih kozica
papar
Priprema:
Limun operite u vrućoj vodi, dobro ga obrišite i naribajte koricu. Iscijedite sok. Parmezan fino naribajte. Krušne mrvice pomiješajte s 4 žlice ulja i limunovom koricom pa kratko popržite na tavici. Premjestite ih u drugu posudu da se ohlade. Mahune blanširajte kipućom vodom, ostavite oko 2 minute pa ohladite pod hladnom vodom, ocijedite i narežite. Očišćenu tikvicu i ljutiku narežite na tanke polumjesece, a rajčicu ocijedite i narežite na komadiće. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Kozice isperite pod mlazom hladne vode i obrišite kuhinjskim papirom. U velikoj tavi zagrijte ulje pa popržite kozice. Posolite ih i popaprite i izvadite van. Na masnoći pržite ljutiku i tikvicu, dodajte rajčicu i mahune pa pecite još minutu dvije. Posolite i popaprite pa vratite kozice.
Ocijedite tjesteninu, pomiješajte je s povrćem i kozicama te začinite limunovim sokom i pospite mješavinom krušnih mrvica i parmezana.