Korjenasto povrće jestivo je sirovo, kuhano i pečeno. Juhe, variva, prilozi, pite, pirei – odličan su i hranjiv obrok za sve uzraste, a na vama je da odaberete zvijezde sezone. Mrkva, celer, peršin, cikla, repa, batat, pastrnak, rotkva – naš su odabir a omiljeni način pripreme je onaj u pećnici. I ne brinite ukoliko vam ostane višak pečenog povrća, iskoristite ga za pripremu krem povrtnih juha.
Pečeno korjenasto povrće
Sastojci:
2 cikle
2 repe
2 pastrnjaka
2 batata
5 žlica maslinova ulja
sol, papar
začinsko bilje (ružmarin, majčina dušica)
Priprema:
Povrće očistite i narežite. U velik lonac ulijte vodu i pustite da zakipi. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Lim stavite u pećnicu. U kipućoj vodi prokuhajte repu, pastrnjak i slatki krumpir tako da sasvim malo omekšaju, no ostanu čvrsti. Ocijedite te potom prokuhajte i ciklu. Povrće stavite u zdjelu te prelijte maslinovim uljem i promiješajte. Rasporedite po zagrijanom limu za pečenje. Pospite začinskim biljem. Pecite dok ne postane hrskavo, oko 20 minuta, a potom posolite i popaprite.