Raspucanci, s pekmezom ili prhki s cimetom? Govorimo o keksićima 

Svaka je sezona idealna za pripremu domaćih keksića. Donosimo tri omiljena recepta

keksici
Profimedia 

Jedna od najjednostavnijih slastica zasigurno su keksići. Prhko tijesto u kombinaciji s maslacom, čokoladom, orašastim plodovima, marmeladom, začinima... dobrodošli su kao lagani jutarnji obrok, užina ili za trenutke uz čaj. Bez obzira bliže li se blagdani uvijek je dobro imati nadohvat ruke omiljene kalupe na tople mirise maslaca i čokolade, začina i meda. Donosimo tri odlična recepta za pripremu, tako hrskavih a tako mekih keksića.

Keksi s pekmezom
Sastojci:
200 g maslaca
2 žumanjka
100 g šećera
300 g glatkog brašna
pekmez po želji
šećer u prahu

Priprema:
Izmiksajte maslac, žumanjke i šećer, te dodajte brašno i dobro promiješajte. Zamijestite glatko tijesto koje ćete razvaljati na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Kalupima izrežite oblike po želji. Polovici keksa izdubite rupu s drugim kalupom u nekom obliku. Kekse na gusto poslažite na podlozi za pečenje i pecite 10 do 15 minuta. Ne smiju izgoriti, samo blago pozlatiti. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. Kekse s rupom pospite sa šećerom u prahu, zaljepite na keks s pekmezom.

Zvjezdice s cimetom
Sastojci:
5 bjelanaca
450 g šećera u prahu
500 g mljevenih badema
2 žličice cimeta

Priprema:
Stucite snijeg od bjelanaca pa mu primiješajte šećer u prahu. Odvojite 1 šalicu bezea za glazuru, a u ostatak umiješajte bademe i cimet, umijesite kompaktno tijesto i stavite ga na 60 min u hladnjak. Tijesto zatim razvaljajte na pošećerenoj radnoj plohi, kalupićem izrežite zvjezdice i premažite ih glazurom od bjelanca. Keksiće složite na namašćeni lim te ih ostavite preko noći da se prosuše na sobnoj temperaturi. Drugi dan ih pecite otprilike 8 min u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.

Čokoladni raspuknuti keksi
Sastojci:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca
200 g mekog brašna
pola žličice praška za pecivo
2 jaja
100 g šećera
1 vanil šećer
prstohvat soli
po želji malo naribanu koricu naranče
šećer u prahu za valjanje keksi

Priprema:
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći. Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.

keksici
Profimedia 

Jedna od najjednostavnijih slastica zasigurno su keksići. Prhko tijesto u kombinaciji s maslacom, čokoladom, orašastim plodovima, marmeladom, začinima... dobrodošli su kao lagani jutarnji obrok, užina ili za trenutke uz čaj. Bez obzira bliže li se blagdani uvijek je dobro imati nadohvat ruke omiljene kalupe na tople mirise maslaca i čokolade, začina i meda. Donosimo tri odlična recepta za pripremu, tako hrskavih a tako mekih keksića.

Keksi s pekmezom
Sastojci:
200 g maslaca
2 žumanjka
100 g šećera
300 g glatkog brašna
pekmez po želji
šećer u prahu

Priprema:
Izmiksajte maslac, žumanjke i šećer, te dodajte brašno i dobro promiješajte. Zamijestite glatko tijesto koje ćete razvaljati na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Kalupima izrežite oblike po želji. Polovici keksa izdubite rupu s drugim kalupom u nekom obliku. Kekse na gusto poslažite na podlozi za pečenje i pecite 10 do 15 minuta. Ne smiju izgoriti, samo blago pozlatiti. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. Kekse s rupom pospite sa šećerom u prahu, zaljepite na keks s pekmezom.

Zvjezdice s cimetom
Sastojci:
5 bjelanaca
450 g šećera u prahu
500 g mljevenih badema
2 žličice cimeta

Priprema:
Stucite snijeg od bjelanaca pa mu primiješajte šećer u prahu. Odvojite 1 šalicu bezea za glazuru, a u ostatak umiješajte bademe i cimet, umijesite kompaktno tijesto i stavite ga na 60 min u hladnjak. Tijesto zatim razvaljajte na pošećerenoj radnoj plohi, kalupićem izrežite zvjezdice i premažite ih glazurom od bjelanca. Keksiće složite na namašćeni lim te ih ostavite preko noći da se prosuše na sobnoj temperaturi. Drugi dan ih pecite otprilike 8 min u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.

Čokoladni raspuknuti keksi
Sastojci:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca
200 g mekog brašna
pola žličice praška za pecivo
2 jaja
100 g šećera
1 vanil šećer
prstohvat soli
po želji malo naribanu koricu naranče
šećer u prahu za valjanje keksi

Priprema:
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći. Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.

keksici
Profimedia 

Jedna od najjednostavnijih slastica zasigurno su keksići. Prhko tijesto u kombinaciji s maslacom, čokoladom, orašastim plodovima, marmeladom, začinima... dobrodošli su kao lagani jutarnji obrok, užina ili za trenutke uz čaj. Bez obzira bliže li se blagdani uvijek je dobro imati nadohvat ruke omiljene kalupe na tople mirise maslaca i čokolade, začina i meda. Donosimo tri odlična recepta za pripremu, tako hrskavih a tako mekih keksića.

Keksi s pekmezom
Sastojci:
200 g maslaca
2 žumanjka
100 g šećera
300 g glatkog brašna
pekmez po želji
šećer u prahu

Priprema:
Izmiksajte maslac, žumanjke i šećer, te dodajte brašno i dobro promiješajte. Zamijestite glatko tijesto koje ćete razvaljati na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Kalupima izrežite oblike po želji. Polovici keksa izdubite rupu s drugim kalupom u nekom obliku. Kekse na gusto poslažite na podlozi za pečenje i pecite 10 do 15 minuta. Ne smiju izgoriti, samo blago pozlatiti. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. Kekse s rupom pospite sa šećerom u prahu, zaljepite na keks s pekmezom.

Zvjezdice s cimetom
Sastojci:
5 bjelanaca
450 g šećera u prahu
500 g mljevenih badema
2 žličice cimeta

Priprema:
Stucite snijeg od bjelanaca pa mu primiješajte šećer u prahu. Odvojite 1 šalicu bezea za glazuru, a u ostatak umiješajte bademe i cimet, umijesite kompaktno tijesto i stavite ga na 60 min u hladnjak. Tijesto zatim razvaljajte na pošećerenoj radnoj plohi, kalupićem izrežite zvjezdice i premažite ih glazurom od bjelanca. Keksiće složite na namašćeni lim te ih ostavite preko noći da se prosuše na sobnoj temperaturi. Drugi dan ih pecite otprilike 8 min u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva.

Čokoladni raspuknuti keksi
Sastojci:
200 g tamne čokolade
50 g maslaca
200 g mekog brašna
pola žličice praška za pecivo
2 jaja
100 g šećera
1 vanil šećer
prstohvat soli
po želji malo naribanu koricu naranče
šećer u prahu za valjanje keksi

Priprema:
Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se prohladi.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Mikserom umutite jaja i šećere do pjenaste strukture te umiješajte prohlađenu čokoladu. U istu smjesu u nekoliko puta dodajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom i ostavite ju hladnjaku na 2 sata, a može i preko noći. Prije pečenja ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podlogu za pečenje obložite papirom za pečenje. Kekse oblikujete tako da žlicom vadite malo smjese koju ćete rukama oblikovati u kuglicu. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu. Pripazite na razmak između posloženih keksića. Pecite ih 11 minuta.