Na spomen pirea uglavnom pomislimo na onaj od krumpira. Ali brojno drugo povrće je i više nego dobrodošlo za pripremu kremastih priloga. Donosimo recept u kojem je osnova mrkva i to pečena, jer pečena mrkva razvija posebno ukusne okuse i arome. Omiljeno korjenasto povrće voli se zbog prirodnog slatkastog okusa ističe se i sastavom bogatim hranjivim nutrijentima. Pire od mrkve odličan je dodatak mesnim pečenjima ali i jelima s ribom. Odušavljava kremastor strukturom, okusom te bojom! Pripremljeni pire može biti i osnova za pripremu krem juhe, rižota te ukusnih nadjeva.
Pire od pečene mrkve
Sastojci:
700 g mrkve
½ šalice toplog mlijeka
3 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 žlica maslaca
1 žličica soka limuna
¼ žličice mljevenog kima
¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
sol i papar
Priprema: Očistite mrkvu te stavite u posudu za pečenje. Začinite maslinovim uljem i kimom, muškatnim oraščićem, soli i paprom. U posudu za pečenje dodajte i cjelovite, neočišćene režnjeve češnjaka. Pecite na 220 stupnjeva oko 25 minuta – do trenutka kad mrkve ne počnu tamniti. Kada se mrkve malo ohlade, uz pomoć blendera ili štapnog miksera izmiksajte ih u pire. Dodajte iz ljuske istisnuti pečeni češnjak, maslac, sok limuna i malo zagrijanog mlijeka kako bi pire dobi glatku teksturu. Dobar tek!