Niste sigurni što su to rimske njoke i kako se pripremaju? Prekinite nedoumicu, imamo recept

Za ove vam njoke ne treba krumpir

rimski njoki
Shutterstock 

Klasični njoki koji se pripremaju od krumpira i rimski njoki zvuče kao slično jelo, prilog, ali tome nije tako. Iako su i jedni i drugi nastali u Italiji, razlika je u tome što za pripremu rimskih njoka (gnocchi alla romana) koristimo pšeničnu krupicu, popularni griz. Posebni šmek daju parmezan i maslac, ali i način pripreme ovog ukusnog priloga koji se uglavnom poslužuje uz sočne umake, kako mesne tako i one od povrća, domaću šalšu te pečeno povrće. 

Sastojci:
250 g pšenične krupice (griza)
60 g maslaca i 60 g za posipanje
malo muškatnog oraščića
sol
3 žumanjka
70 g parmezana za njoke i 60 g za posipanje
četvrtina maslac

Priprema:
U veću posudu dodajte mlijeko i 60 g maslaca, malo naribanog muškatnog oraščića i malo soli. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok mlijeko ne zavrije, potom dodajte krupicu, uz stalno miješanje. Kuhajte prema uputama. Kuhanu krupicu maknite s vatre te u smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak. Miješajte. Dodajte parmezan. Smjesu izlijte na podlogu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Smjesu raširite na debljinu od oko 1 cm i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu uz pomoć čaše ili kalupa za keksiće izrežite u krugove koje potom posložite u posudu za pečenje i to u redovima, tako da jedan komad prelazi preko drugog komada. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Po površini posipajte parmezan te dodajte komadiće preostalog maslaca. Pecite oko 20 minuta ili dok njoki ne poprime zlatnu boju. Ovi se njoki mogu poslužiti i kao samostalno jelo uz zelenu salatu.

Shutterstock Rimski njoki

rimski njoki
Shutterstock 

Klasični njoki koji se pripremaju od krumpira i rimski njoki zvuče kao slično jelo, prilog, ali tome nije tako. Iako su i jedni i drugi nastali u Italiji, razlika je u tome što za pripremu rimskih njoka (gnocchi alla romana) koristimo pšeničnu krupicu, popularni griz. Posebni šmek daju parmezan i maslac, ali i način pripreme ovog ukusnog priloga koji se uglavnom poslužuje uz sočne umake, kako mesne tako i one od povrća, domaću šalšu te pečeno povrće. 

Sastojci:
250 g pšenične krupice (griza)
60 g maslaca i 60 g za posipanje
malo muškatnog oraščića
sol
3 žumanjka
70 g parmezana za njoke i 60 g za posipanje
četvrtina maslac

Priprema:
U veću posudu dodajte mlijeko i 60 g maslaca, malo naribanog muškatnog oraščića i malo soli. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok mlijeko ne zavrije, potom dodajte krupicu, uz stalno miješanje. Kuhajte prema uputama. Kuhanu krupicu maknite s vatre te u smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak. Miješajte. Dodajte parmezan. Smjesu izlijte na podlogu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Smjesu raširite na debljinu od oko 1 cm i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu uz pomoć čaše ili kalupa za keksiće izrežite u krugove koje potom posložite u posudu za pečenje i to u redovima, tako da jedan komad prelazi preko drugog komada. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Po površini posipajte parmezan te dodajte komadiće preostalog maslaca. Pecite oko 20 minuta ili dok njoki ne poprime zlatnu boju. Ovi se njoki mogu poslužiti i kao samostalno jelo uz zelenu salatu.

Shutterstock Rimski njoki

rimski njoki
Shutterstock 

Klasični njoki koji se pripremaju od krumpira i rimski njoki zvuče kao slično jelo, prilog, ali tome nije tako. Iako su i jedni i drugi nastali u Italiji, razlika je u tome što za pripremu rimskih njoka (gnocchi alla romana) koristimo pšeničnu krupicu, popularni griz. Posebni šmek daju parmezan i maslac, ali i način pripreme ovog ukusnog priloga koji se uglavnom poslužuje uz sočne umake, kako mesne tako i one od povrća, domaću šalšu te pečeno povrće. 

Sastojci:
250 g pšenične krupice (griza)
60 g maslaca i 60 g za posipanje
malo muškatnog oraščića
sol
3 žumanjka
70 g parmezana za njoke i 60 g za posipanje
četvrtina maslac

Priprema:
U veću posudu dodajte mlijeko i 60 g maslaca, malo naribanog muškatnog oraščića i malo soli. Zagrijavajte na laganoj vatri sve dok mlijeko ne zavrije, potom dodajte krupicu, uz stalno miješanje. Kuhajte prema uputama. Kuhanu krupicu maknite s vatre te u smjesu dodajte jedan po jedan žumanjak. Miješajte. Dodajte parmezan. Smjesu izlijte na podlogu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Smjesu raširite na debljinu od oko 1 cm i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu uz pomoć čaše ili kalupa za keksiće izrežite u krugove koje potom posložite u posudu za pečenje i to u redovima, tako da jedan komad prelazi preko drugog komada. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Po površini posipajte parmezan te dodajte komadiće preostalog maslaca. Pecite oko 20 minuta ili dok njoki ne poprime zlatnu boju. Ovi se njoki mogu poslužiti i kao samostalno jelo uz zelenu salatu.

Shutterstock Rimski njoki