Omiljeni pesto možete pripremiti i od budneve. Otkrivamo kako! 

Odličan dodatak pečenju, pečenom povrću ali i tjestenini

pesto bundeva
Shutterstock 

Pečena bundeva narezana na kocke ili kriške vrhunska je delicija u kojoj se uživa kao prilog mesu, toplim salatama, ali i u slatkoj varijanti. Ovaj neodoljiv jesenski plod još je uksuniji ukoliko ga oplemenite začinima - peršinom, muškatnim oraščićem, cimetom, kaduljom, ružmarinom, lovorom... a to je i dobar smjer da se okušate u pripremi pesta od budneve pri čemu se koriste i plod i koštice. Ovaj je pesto odličan dodatak tjestenini, pečenom povrću ali i mesnim pečenjima. Za one koji ipak više vole zelene verzije pesto umaka vrijedi savjet da u pripremi zelenog pesta koriste koštice bundeve koje će doprinjeti okusom ali i prirodnom masnoćom.

Pesto od bundeve

Sastojci:
1 mala hokkaido bundeva (oko 600 g)
2 češnja češnjaka
2 žlice meda
2 žlice maslinova ulja
1 šalica nasjeckanog peršina
½ šalice oraha
½ šalice sjemenki bundeve
60 g naribanog parmezana
2 žlice limunova soka
sol, papar

Priprema:
Bundevu operite, osušite i prepolovite. Odstranite stabljiku i teške dijelove. Izvadite sjemenke pa u unutrašnjost stavite češanj češnjaka, žlicu ulja i žlicu meda. Posolite bundevu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva dok joj meso ne omekša. U međuvremenu peršin, orahe i sjemenke usitnite štapnim mikserom, dodajte pečenu bundevu i parmezan pa pretvorite sve sastojke u glatku, kašastu masu. Dodajte sol, papar i limunov sok. Pesto od bundeve možete poslužiti na bezglutenskom kruhu, s tjesteninom ili salatom. Pesto od pečenih bundeva ne može dugo trajati. Ako ga stavite u hladnjak, trebate ga pojesti u roku od tri dana.

pesto bundeva
Shutterstock 

Pečena bundeva narezana na kocke ili kriške vrhunska je delicija u kojoj se uživa kao prilog mesu, toplim salatama, ali i u slatkoj varijanti. Ovaj neodoljiv jesenski plod još je uksuniji ukoliko ga oplemenite začinima - peršinom, muškatnim oraščićem, cimetom, kaduljom, ružmarinom, lovorom... a to je i dobar smjer da se okušate u pripremi pesta od budneve pri čemu se koriste i plod i koštice. Ovaj je pesto odličan dodatak tjestenini, pečenom povrću ali i mesnim pečenjima. Za one koji ipak više vole zelene verzije pesto umaka vrijedi savjet da u pripremi zelenog pesta koriste koštice bundeve koje će doprinjeti okusom ali i prirodnom masnoćom.

Pesto od bundeve

Sastojci:
1 mala hokkaido bundeva (oko 600 g)
2 češnja češnjaka
2 žlice meda
2 žlice maslinova ulja
1 šalica nasjeckanog peršina
½ šalice oraha
½ šalice sjemenki bundeve
60 g naribanog parmezana
2 žlice limunova soka
sol, papar

Priprema:
Bundevu operite, osušite i prepolovite. Odstranite stabljiku i teške dijelove. Izvadite sjemenke pa u unutrašnjost stavite češanj češnjaka, žlicu ulja i žlicu meda. Posolite bundevu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva dok joj meso ne omekša. U međuvremenu peršin, orahe i sjemenke usitnite štapnim mikserom, dodajte pečenu bundevu i parmezan pa pretvorite sve sastojke u glatku, kašastu masu. Dodajte sol, papar i limunov sok. Pesto od bundeve možete poslužiti na bezglutenskom kruhu, s tjesteninom ili salatom. Pesto od pečenih bundeva ne može dugo trajati. Ako ga stavite u hladnjak, trebate ga pojesti u roku od tri dana.

pesto bundeva
Shutterstock 

Pečena bundeva narezana na kocke ili kriške vrhunska je delicija u kojoj se uživa kao prilog mesu, toplim salatama, ali i u slatkoj varijanti. Ovaj neodoljiv jesenski plod još je uksuniji ukoliko ga oplemenite začinima - peršinom, muškatnim oraščićem, cimetom, kaduljom, ružmarinom, lovorom... a to je i dobar smjer da se okušate u pripremi pesta od budneve pri čemu se koriste i plod i koštice. Ovaj je pesto odličan dodatak tjestenini, pečenom povrću ali i mesnim pečenjima. Za one koji ipak više vole zelene verzije pesto umaka vrijedi savjet da u pripremi zelenog pesta koriste koštice bundeve koje će doprinjeti okusom ali i prirodnom masnoćom.

Pesto od bundeve

Sastojci:
1 mala hokkaido bundeva (oko 600 g)
2 češnja češnjaka
2 žlice meda
2 žlice maslinova ulja
1 šalica nasjeckanog peršina
½ šalice oraha
½ šalice sjemenki bundeve
60 g naribanog parmezana
2 žlice limunova soka
sol, papar

Priprema:
Bundevu operite, osušite i prepolovite. Odstranite stabljiku i teške dijelove. Izvadite sjemenke pa u unutrašnjost stavite češanj češnjaka, žlicu ulja i žlicu meda. Posolite bundevu i pecite je u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva dok joj meso ne omekša. U međuvremenu peršin, orahe i sjemenke usitnite štapnim mikserom, dodajte pečenu bundevu i parmezan pa pretvorite sve sastojke u glatku, kašastu masu. Dodajte sol, papar i limunov sok. Pesto od bundeve možete poslužiti na bezglutenskom kruhu, s tjesteninom ili salatom. Pesto od pečenih bundeva ne može dugo trajati. Ako ga stavite u hladnjak, trebate ga pojesti u roku od tri dana.