Za pripremu ove ukusne pite manje je važno koliko ste spremni u pripremi tijesta jer priprema uključuje jednostavnu izradu prhklog tijesta, nadjev te vrijeme za pečenje. Zvijezda ove francuske pite je bundeva koja osvaja okusom ali i načinima pripreme. U ovom se receptu okus prožima s vrhnjem i sirom, a pečenu galette poslužite uz salatu od matovilca. Dobar tek.
Galette od muškatne bundeve
Sastojci:
ZA TIJESTO
190 g glatkog brašna
115 g hladnog maslaca narezanog na kockice
1/4 žličice soli
50 g kiselog vrhnja
50 ml hladne vode
ZA NADJEV
400 g muškatne bundeve narezane na kockice (otprilike 1 cm)
2 žlice maslinova ulja
1 žličica soli
1 žlica maslaca
1 veliki luk narezan na polumjesece
prstohvat šećera
50 g naribanog sira
svježe mljeveni papar
3-4 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol, kiselo vrhnje i vodu pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto oblikujte u disk, zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Kockice bundeve pomiješajte s maslinovim uljem i pola žličice soli. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte luk, pola žličice soli i prstohvat šećera. Pirjajte na laganoj vatri otprilike 20 minuta, dok luk ne omekša i dobije lijepu boju. Kad se bundeva i luk ohlade, pomiješajte ih s naribanim sirom i popaprite. Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje (koje lagano pobrašnite) u krug promjera 28 centimetara. Sredinu kruga premažite kiselim vrhnjem, a na njega rasporedite nadjev. Rubove tijesta preklopite preko nadjeva. Pecite 30 do 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo.