Pripremite sočne burgere ali od povrća i žitarica 

Ukoliko ste obožavatelj raznolikog povrća te ukusnih burgera, predlažemo ideje savršene za ručak, međuobrok ili večeru u krugu prijatelja

vege burgeri
Profimedia 

Osnova ovih burgera mogu biti mahunarke ili žitarice; riža, pšenica, kvinoja, kus-kus, leća, slanutak, kao i krumpir, batat, cvjetača, cikla, mrkva... Jaja ili neke njihove zamjene imaju ulogu povezivanja mase kako se pri oblikovanju i pečenju ne bi raspala, no ako je smjesa dovoljno vlažna, u pripremu vege popečaka možemo se upustiti i bez te pomoći. Pri oblikovanju pomažu krušne mrvice i zobene pahuljice, a za hrskavi omotač, osim krušnih mrvica, preporučuju se kukuruzne krupice. Koristite svježe naribano sirovo povrće poput mrkve i korjenastog povrća, ali i kuhano povrće kao što su cvjetača, brokula, krumpir... Uz dodatak omiljenih začina, odaberite i sjemenke koje će dati poseban okus.

Burgeri od kvinoje i slanutka
Sastojci:
pola šalice kvinoje
1 šalica povrtnog temeljca
2 male kriške kruha od cjelovitog zrna
1 limenka slanutka
1 jaje
1 mala crvena papričica
sol i papar
malo ulja
Priprema:
Skuhajte kvinoju u povrtnom temeljcu i ostavite da se ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, papričice, sol i papar. Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Pecite dok ne poprime zlaćanu boju i poslužite u pecivu uz svježe povrće.

Crveni burger od cikle i feta sira
Sastojci:
4 cikle
1 mali luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
2 jaja
100 g zobenih pahuljica
100 g feta sira
žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
sol i papar
pecivo po želji
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte i popržite na maslinovu ulju. Dodajte naribanu ciklu, umućena jaja, feta sir, bosiljak, zobene pahuljice, sol i papar. Ostavite oko pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. Oblikujte polpete. Pecite na gril tavi nekoliko minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. U pecivo dodajte crveni burger te po želji svježe ili ukiseljeno povrće, list zelene salate i umak.

vege burgeri
Profimedia 

Osnova ovih burgera mogu biti mahunarke ili žitarice; riža, pšenica, kvinoja, kus-kus, leća, slanutak, kao i krumpir, batat, cvjetača, cikla, mrkva... Jaja ili neke njihove zamjene imaju ulogu povezivanja mase kako se pri oblikovanju i pečenju ne bi raspala, no ako je smjesa dovoljno vlažna, u pripremu vege popečaka možemo se upustiti i bez te pomoći. Pri oblikovanju pomažu krušne mrvice i zobene pahuljice, a za hrskavi omotač, osim krušnih mrvica, preporučuju se kukuruzne krupice. Koristite svježe naribano sirovo povrće poput mrkve i korjenastog povrća, ali i kuhano povrće kao što su cvjetača, brokula, krumpir... Uz dodatak omiljenih začina, odaberite i sjemenke koje će dati poseban okus.

Burgeri od kvinoje i slanutka
Sastojci:
pola šalice kvinoje
1 šalica povrtnog temeljca
2 male kriške kruha od cjelovitog zrna
1 limenka slanutka
1 jaje
1 mala crvena papričica
sol i papar
malo ulja
Priprema:
Skuhajte kvinoju u povrtnom temeljcu i ostavite da se ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, papričice, sol i papar. Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Pecite dok ne poprime zlaćanu boju i poslužite u pecivu uz svježe povrće.

Crveni burger od cikle i feta sira
Sastojci:
4 cikle
1 mali luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
2 jaja
100 g zobenih pahuljica
100 g feta sira
žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
sol i papar
pecivo po želji
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte i popržite na maslinovu ulju. Dodajte naribanu ciklu, umućena jaja, feta sir, bosiljak, zobene pahuljice, sol i papar. Ostavite oko pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. Oblikujte polpete. Pecite na gril tavi nekoliko minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. U pecivo dodajte crveni burger te po želji svježe ili ukiseljeno povrće, list zelene salate i umak.

vege burgeri
Profimedia 

Osnova ovih burgera mogu biti mahunarke ili žitarice; riža, pšenica, kvinoja, kus-kus, leća, slanutak, kao i krumpir, batat, cvjetača, cikla, mrkva... Jaja ili neke njihove zamjene imaju ulogu povezivanja mase kako se pri oblikovanju i pečenju ne bi raspala, no ako je smjesa dovoljno vlažna, u pripremu vege popečaka možemo se upustiti i bez te pomoći. Pri oblikovanju pomažu krušne mrvice i zobene pahuljice, a za hrskavi omotač, osim krušnih mrvica, preporučuju se kukuruzne krupice. Koristite svježe naribano sirovo povrće poput mrkve i korjenastog povrća, ali i kuhano povrće kao što su cvjetača, brokula, krumpir... Uz dodatak omiljenih začina, odaberite i sjemenke koje će dati poseban okus.

Burgeri od kvinoje i slanutka
Sastojci:
pola šalice kvinoje
1 šalica povrtnog temeljca
2 male kriške kruha od cjelovitog zrna
1 limenka slanutka
1 jaje
1 mala crvena papričica
sol i papar
malo ulja
Priprema:
Skuhajte kvinoju u povrtnom temeljcu i ostavite da se ohladi. Usitnite kruh u mrvice. Dodajte slanutak, kvinoju, jaja, papričice, sol i papar. Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela. Pecite dok ne poprime zlaćanu boju i poslužite u pecivu uz svježe povrće.

Crveni burger od cikle i feta sira
Sastojci:
4 cikle
1 mali luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
2 jaja
100 g zobenih pahuljica
100 g feta sira
žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
sol i papar
pecivo po želji
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte i popržite na maslinovu ulju. Dodajte naribanu ciklu, umućena jaja, feta sir, bosiljak, zobene pahuljice, sol i papar. Ostavite oko pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. Oblikujte polpete. Pecite na gril tavi nekoliko minuta sa svake strane dok ne postanu čvrste. U pecivo dodajte crveni burger te po želji svježe ili ukiseljeno povrće, list zelene salate i umak.