Volite li patlidžane i rajčice, pripremite caponatu 

Ovo je jelo ponos Sicilije i priprema se ljeti kada dospijeva ukusno domaće povrće

caponata
Shutterstock 

Brojni su načini pripreme ovog jela jer savršeni recept za pripremu caponate dio je obiteljske tradicije. Patlidžani, rajčice, celer, masline, luk, bosiljak, kapare i nezaobilazni vinski ocat sastojci su ovog ukusnog jela, a odlično je i ukoliko dodate tikvice i koromač. Za još originalniji sicilijanski okus dodajte pinjole i grožđice te izvucite najslađe iz ovog jela.
Ovo slatkasto-kiselkasta delicija poslužuje se uz tjesteninu, rižu, palentu, ali i uz ribu, meso, pečenu piletinu, namazana na bruschettama.
Svaki dio otoka krije neke male tajne pa tako na sjeveru dodaju više celera, a na jugu više luka. Dodatkom balzamičnog octa i malo meda okus dolazi do punog izražaja. Nerijetko se caponata poslužuje i zalivena maslinovim uljem. Dobar tek!

Sicilijanska caponata
Sastojci:
1 veći patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 zrele rajčice
2 žlice grožđica
2 žlice kapara
2 žlice peršina
maslinovo ulje
žlica vinskog octa
žlica šećera
sol i papar

Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani češnjak i celer te popržite uz miješanje. Kada češnjak razvije ugodan miris, pojačajte vatru, dodajte nasjeckanu rajčicu i pirjajte dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte dok glavnina tekućine ne ispari. Sklonite sa štednjaka, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite uz meso.

caponata
Shutterstock 

Brojni su načini pripreme ovog jela jer savršeni recept za pripremu caponate dio je obiteljske tradicije. Patlidžani, rajčice, celer, masline, luk, bosiljak, kapare i nezaobilazni vinski ocat sastojci su ovog ukusnog jela, a odlično je i ukoliko dodate tikvice i koromač. Za još originalniji sicilijanski okus dodajte pinjole i grožđice te izvucite najslađe iz ovog jela.
Ovo slatkasto-kiselkasta delicija poslužuje se uz tjesteninu, rižu, palentu, ali i uz ribu, meso, pečenu piletinu, namazana na bruschettama.
Svaki dio otoka krije neke male tajne pa tako na sjeveru dodaju više celera, a na jugu više luka. Dodatkom balzamičnog octa i malo meda okus dolazi do punog izražaja. Nerijetko se caponata poslužuje i zalivena maslinovim uljem. Dobar tek!

Sicilijanska caponata
Sastojci:
1 veći patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 zrele rajčice
2 žlice grožđica
2 žlice kapara
2 žlice peršina
maslinovo ulje
žlica vinskog octa
žlica šećera
sol i papar

Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani češnjak i celer te popržite uz miješanje. Kada češnjak razvije ugodan miris, pojačajte vatru, dodajte nasjeckanu rajčicu i pirjajte dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte dok glavnina tekućine ne ispari. Sklonite sa štednjaka, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite uz meso.

caponata
Shutterstock 

Brojni su načini pripreme ovog jela jer savršeni recept za pripremu caponate dio je obiteljske tradicije. Patlidžani, rajčice, celer, masline, luk, bosiljak, kapare i nezaobilazni vinski ocat sastojci su ovog ukusnog jela, a odlično je i ukoliko dodate tikvice i koromač. Za još originalniji sicilijanski okus dodajte pinjole i grožđice te izvucite najslađe iz ovog jela.
Ovo slatkasto-kiselkasta delicija poslužuje se uz tjesteninu, rižu, palentu, ali i uz ribu, meso, pečenu piletinu, namazana na bruschettama.
Svaki dio otoka krije neke male tajne pa tako na sjeveru dodaju više celera, a na jugu više luka. Dodatkom balzamičnog octa i malo meda okus dolazi do punog izražaja. Nerijetko se caponata poslužuje i zalivena maslinovim uljem. Dobar tek!

Sicilijanska caponata
Sastojci:
1 veći patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 zrele rajčice
2 žlice grožđica
2 žlice kapara
2 žlice peršina
maslinovo ulje
žlica vinskog octa
žlica šećera
sol i papar

Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani češnjak i celer te popržite uz miješanje. Kada češnjak razvije ugodan miris, pojačajte vatru, dodajte nasjeckanu rajčicu i pirjajte dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte dok glavnina tekućine ne ispari. Sklonite sa štednjaka, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite uz meso.