Ova stoljećima stara žitarica koristi se u pripremi gustih juha i variva, za pripremu doručka, zdravih slastica i beskofeinske kave, no nama je posebno draga kao temeljna namirnica za pripremu orzota. Naziv orzoto dolazi od talijanskog orzotto koji je spoj riječi orzo (ječam) i risotto (rižoto). Orzoti su iznimno popularni u sjevernoistočnoj Italiji, a brojni recepti otkrivaju i neke nove ideje. Punog su okusa, zanimljivog zrna i savršeno se kombiniraju s mnogim namirnicama pa je lako pripremiti ukusan obrok. Za pripremu jela ječam najprije treba skuhati ili uz stalno podlijevanje pirjati otprilike pola sata kako bi zrno omekšalo, otvorilo se u punoći i okusu. Pirjati možete uz jušne temeljce kao i vodu od kuhanja npr. šparoga uz dodavanje začina po ukusu. Donosimo dva recepta!
Jednostavan orzoto s brokulom
Sastojci:
200 g ječma
300 g brokule
2 češnja češnjaka
100 g parmezana
1 dl vrhnja za kuhanje
limunov sok
sol, papar
Priprema:
Skuhajte ječam u slanoj vodi. Isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite.
Skuhajte brokulu narezanu na cvjetiće. Na malo zagrijanog maslinova ulja dodajte brokulu i ječam, po potrebi malo vode od kuhanja brokule te vrhnje za kuhanje. Promiješajte i kada se sve namirnice povežu, začinite po želji i dodajte malo limunova soka. Poslužite uz ribani parmezan.
Orzoto s ciklom
Sastojci:
200 g ječma
700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
250 g kuhane cikle
100 g feta sira
1 crveni luk
malo svježeg kopra
sol, papar
ulje
Pripema:
Na malo ulja pirjajte luk dok ne omekša i dobije zlaćanu boju. Dodajte ječam i podlijevajte temeljcem. Nakon 15-ak minuta kuhanja, kada je zrno omekšalo, dodajte sitno narezanu ciklu i nastavite kuhati uz podlijevanje dok se okusi i sastojci ne spoje u žitki orzoto. Po želji dodajte sol, papar i svježi kopar te poslužite s komadićima feta sira na vrhu.