Juha često može poslužiti kao cijeli obrok, osobito kada je kremasta i pripremljena od mnoštva svježeg povrća. Dobar primjer je juha od šparoga, poriluka i krumpira, koja će vas dobro zasititi i oraspoložiti.
Uz juhu poslužite tostirani kruh ili krutone te nekoliko kriški hrskave slanine. Dobar tek!
Juha od šparoga i poriluka
Sastojci:
2 poriluka
1 žlica maslaca
400 ml mlijeka
500 ml povrtnog temeljca
200 g zelenih šparoga
2 srednje velika krumpira
8 ploški dimljene slanine
1 limun
sol, papar
Priprema:
Poriluk operite i narežite. U posudi otopite maslac pa ga tri minute pirjajte uz neprestano miješanje. Dodajte očišćene, oguljene i na komade narezane šparoge, izdanke šparoga ostavite po strani. Zalijte mlijekom i s pola litre vode povrtnog temeljca, posolite i popaprite te zakuhajte. Ogulite krumpir, narežite ga na kockice i kuhajte u juhi 20 minuta. U međuvremenu u slanoj vodi oko pet minuta kuhajte izdanke šparoga, ocijedite ih te isperite hladnom vodom. Ploške slanine pržite na suhoj tavi, dok ne postanu hrskave. Juhu izmiksajte štapnim mikserom, posolite je i popaprite te je, po želji, začinite sokom od limuna.
Toplu juhu raspodijelite na tanjure, dodajte šparoge i slaninu te je poslužite s tostiranim kruhom ili krutonima.