Znate li kako se priprema parmigiana? Otkrivamo

Tajna ukusnog složenca je u slojevitom slaganju odabranih namirnica

Profimedia

Tradicionalni talijanski složenac na vaš stol donosi sve okuse Mediterana. Za pripremu postoje brojni recepti, ali osnova svakog su patlidžani, rajčice i parmezan, a sočni složenac osim što je odlično vegetarijansko jelo može se poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog mesnim jelima. Za one koji ne vole patlidžane prijedlog je da ih zamjene tikvicama. Poslužite toplo uz zelenu salatu.

Parmigiana s patlidžanima (Melanzane alla Parmigiana)

Profimedia 

Sastojci:
1 kg patlidžana
300 g naribanog sira po izboru
3 jaja
sol
ulje
brašno
krušne mrvice
za umak: 1/2 l soka od rajčice
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
1 žlica brašna
1 žličica mljevene paprike
šećer i sol

Priprema:
Ogulite patlidžane i narežite po dužini na tanje komade. Posolite i pustite da odstoje dok ne puste vodu. Za to vrijeme pripremite umak. Narežite češnjak i luk na kockice te pržite na malo ulja dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Dodajte malo soli, brašna i paprike. Kada se masa spoji, dodajte sok od rajčice, malo vode (tek toliko da se razrijedi smjesa), prstohvat soli i šećera. Umak kuhajte do željene gustoće. Patlidžane panirajte i kratko pohajte. Lim premažite uljem i pospite krušnim mrvicama pa poslažite pohane patlidžane. Prelijte ih polovicom umaka i pospite polovicom naribanog sira. Ponovite postupak te zapecite u pećnici na 200 stupnjeva.