Kuha se RAMEN juha

Ramen je gusta juha koja sadrži tjesteninu (noodle), mesni ili riblji temeljac začinjen sojinim umakom ili pastom miso, uz dodatak svinjskog mesa, algi, mladog luka, graha, jajeta...

Profimedia

Zanimljivo je kako je ramen kineska delicija koja je početkom 20. stoljeća u Japanu postala popularna jer su običaj pripravljanja donijeli brojni Kinezi te je još 1910. u Yokohami otvoren prvi restoran specijaliziran za ramen juhe. U istom je gradu ovo japansko nacionalno jelo koje je osvojilo svijet dobilo muzej. Mnogo je recepata za pripremu ramena, a razlikujemo pet osnovnih tipova okusa i namirnica: shoyu ramen, shio ramen, miso ramen, tonkotsu ramen i curry ramen. Zanimljiv je također i način posluživanja juhe, u dubokim zdjelicama uz neizostavne štapiće. Za svaki korak pripreme ramena niz je savjeta, od namirnica, načina rezanja, kako zamijesiti tjesteninu, koliko gusta mora biti juha, koje su alge za koju kombinaciju... Zvuči komplicirano? Nije, samo je priprema temeljita, gotovo ceremonijalna kako bi nastao savršen ramen okus.

Domaća ramen juha

Sastojci:
1 kg juneće lopatice
1 l pilećeg ili junećeg temeljca
50 ml sojina umaka
50 ml rižina octa
2 žlice curry paste
malo naribanog svježeg đumbira
žličica umaka od čilija
žličica mješavine kineskih začina
sol, papar
2 žlice meda ili smeđeg šećera
sok 1 limete
400 g šampinjona
100g shittake gljiva
200 g ramen rezanaca

Za posluživanje
1 mrkva narezana na prutiće
mladi luk
2 polutvrdo kuhana jaja
sezam

Priprema:
Juneće meso stavite u posudu za pečenje. Preporuka je dublja posuda koju možete koristiti i u pećnici i na kuhalu. Mesu dodajte temeljac, sojin umak, rižin ocat, curry pastu, svježe naribani đumbir, umak od čilija, kinesku mješavinu začina, malo soli i papra, med i sok jedne limete. Poklopite i u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva termički obrađujte oko tri sata. Narežite mrkvu i gljive na listiće. Nakon završetka pečenja (kuhanja) izvadite meso te po potrebi razrijedite gust temeljac s malo vode te lagano kuhajte. Dodajte pripremljene gljive te kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte ramen rezance (potražite gotove originalne azijske noodle ili malo deblje špagete) te sve zajedno kuhajte. Pečeno meso narežite na tanke komade, skuhana jaja ogulite i prerežite na polovice. U posudice poslužite tjesteninu, juhu, na to dodajte meso, narezanu mrkvu, mladi luk, jaje, po želji nasjeckanu čili papričicu te sve pospite sezamom. Pri posluživanju iznimno je važno da se sastojci ne miješaju. Dobar tek.