Pire je pojam kojam uglavnom vežemo uz krumpir, ali da krumpir nije jedina opcija za pripremu ukusnog priloga potvrđuju i druge namirnice. Pire je pojam za pripremu povrća u obliku kaše a pire odličnog okusa možet epripremiti od mrkve, graška, cikle, brokule, leće, batata ali i slanutka. Slanutak je izuzetno zdrava mahunarka bogata nutijentima,s niskim udjelom masnoća sadrži puno masnoća, izuzetno izdašna za pripremu namaza, juha, variva i pirea. Donosimo recept za pripremu pirea od suhog slanutka koji je potrebno namočiti prije kuhanja (što se duže namače kraće će se kuhati) ali ukoliko nemate vremena poslužit će i slanutak iz konzerve ili staklenke. Pire od slanutka odličan je prilog mesnim pečenjima, saftovima te pečenom povrću. Poslužite uz zdjelu svježe salate.
Pire od slanutka
Sastojci:
300 g slanutka
4 žlice ulja ili masti
3 mlada luka
sol, papar
1 češanj češnjaka
2 žlice nasitno nasjeckanog peršina
Priprema:
Proberite slanutak, isplahnite i ostavite da odstoji u hladnoj vodi preko noći. Slanutak će nabubriti pa izlijte preostalnu tekućinu i zalijte ga čistom vodom, potom ga posolite i kuhajte dok ne omekša, otprilike sat vremena. Na ulju ili masti prepržite bijeli dio mladog luka dok ne postane staklast. Zeleni dio narežite na kolutiće. Izlijte vodu iz lonca s omekšanim slanutkom, vodu ostavite za poslije, a slanutak zgnječite. Uz dolijevanje vruće vode u kojoj se slanutak kuhao napravite pire. Dodajte prženi luk, zeleni dio luka, sol, papar, gnječeni češnjak i peršin. Pire pospite nasjeckanom stabljikom mladog luka.
Savjet više: na kraju u pire možete umiješati sitno nasjeckanu kuhanu mrkvu i komadiće kuhane brokule.