Galette s bundevom definicija je jesenskog comfort fooda

Ova jednostavna pita koja je jednako ukusna bilo da je nadjevena slatkim ili slanim namirnicama

Profimedia

Za pripremu ove ukusne pite manje je važno koliko ste spremni u pripremi tijesta jer priprema uključuje jednostavnu izradu prhklog tijesta, nadjev te vrijeme za pečenje. Zvijezda ove francuske pite je bundeva koja osvaja okusom ali i načinima pripreme. U ovom se receptu okus prožima s vrhnjem i sirom, a pečenu galette poslužite uz salatu od matovilca. Dobar tek.

Galette od muškatne bundeve

Sastojci:
ZA TIJESTO
190 g glatkog brašna
115 g hladnog maslaca narezanog na kockice
1/4 žličice soli
50 g kiselog vrhnja
50 ml hladne vode
ZA NADJEV
400 g muškatne bundeve narezane na kockice (otprilike 1 cm)
2 žlice maslinova ulja
1 žličica soli
1 žlica maslaca
1 veliki luk narezan na polumjesece
prstohvat šećera
50 g naribanog sira
svježe mljeveni papar
3-4 žlice kiselog vrhnja

Priprema:
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol, kiselo vrhnje i vodu pa zamijesite prhko tijesto. Tijesto oblikujte u disk, zamotajte u prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Kockice bundeve pomiješajte s maslinovim uljem i pola žličice soli. Stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte luk, pola žličice soli i prstohvat šećera. Pirjajte na laganoj vatri otprilike 20 minuta, dok luk ne omekša i dobije lijepu boju. Kad se bundeva i luk ohlade, pomiješajte ih s naribanim sirom i popaprite. Ohlađeno tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje (koje lagano pobrašnite) u krug promjera 28 centimetara. Sredinu kruga premažite kiselim vrhnjem, a na njega rasporedite nadjev. Rubove tijesta preklopite preko nadjeva. Pecite 30 do 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo.