Brojni su načini pripreme ovog jela jer savršeni recept za pripremu caponate dio je obiteljske tradicije. Patlidžani, rajčice, celer, masline, luk, bosiljak, kapare i nezaobilazni vinski ocat sastojci su ovog ukusnog jela, a odlično je i ukoliko dodate tikvice i koromač. Za još originalniji sicilijanski okus dodajte pinjole i grožđice te izvucite najslađe iz ovog jela.
Ovo slatkasto-kiselkasta delicija poslužuje se uz tjesteninu, rižu, palentu, ali i uz ribu, meso, pečenu piletinu, namazana na bruschettama.
Svaki dio otoka krije neke male tajne pa tako na sjeveru dodaju više celera, a na jugu više luka. Dodatkom balzamičnog octa i malo meda okus dolazi do punog izražaja. Nerijetko se caponata poslužuje i zalivena maslinovim uljem. Dobar tek!
Sicilijanska caponata
Sastojci:
1 veći patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica luka
2 zrele rajčice
2 žlice grožđica
2 žlice kapara
2 žlice peršina
maslinovo ulje
žlica vinskog octa
žlica šećera
sol i papar
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte nasjeckani češnjak i celer te popržite uz miješanje. Kada češnjak razvije ugodan miris, pojačajte vatru, dodajte nasjeckanu rajčicu i pirjajte dok ne pusti sok. Potom dodajte nasjeckani luk, kockice patlidžana i paprike, masline, kapare i grožđice te pirjajte dok glavnina tekućine ne ispari. Sklonite sa štednjaka, dodajte peršin i ocat, posolite i popaprite prema želji te poslužite uz meso.