Francuska salata neizostavna je na svečanim stolovima, paše uz šunku za Uskrs i uz meso na Božić. Ukusna mješavina povrća, majoneze i jaja omiljeno je predjelo i kod nas, a nastalo je u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Tamo ju je pripremao chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijsko-francuskih korijena. Salata je najprije postala popularna kao ruska salata, ali su se sastojci mijenjali. Inače, Olivier je u originalan recept stavljao teleći jezik, jastog, kavijar, krastavce, kapare, zelenu salatu, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.

Kod nas je najpopularnija pod imenom francuska salata, ali se priprema i ruska ili Olivier salata, a oko razlike se još uvijek vode rasprave. Neki tvrde da upravo jabuka u francuskoj salati čini razliku s ruskom, dok drugi tvrde da jabuka ne ide u francusku. Ruska ili Olivier salata sadrži neku vrstu mesa, a najčešće se stavljaju komadići šunke, piletine ili pak kobasice. Neki u nju dodaju i sir, tjesteninu, kukuruz... Umjesto jabuke može se dodati kruška ili obje voćke.

3 greške koje radite kod pripreme francuske salate
Shutterstock 

Ruska kuharica Julija Arhipova otkriva koje su to najčešće greške koje mnogi rade prilikom pripreme ruske salate, ali se savjeti mogu primijeniti i za francusku.

1. Velika količina majoneze

Možda vam se čini da biste zbog zdravlja trebali smanjiti količinu majoneze jer je ovaj namaz mastan, ali nije u tome problem. Ruska salata ne smije imati previše preljeva jer se tada sastojci ne mogu dobro sjediniti.

2. Kvalitetna šunka

Kvalitetna šunka najvažniji je sastojak i zato je važno ne štedjeti. Ako ne možete kupiti kvalitetnu šunku, radije odaberite bijelo meso kao zamjenu.

3. Sastojci moraju biti iste veličine

Sve sastojke treba ravnomjerno nasjeckati, a kako je grašak najmanja namirnica, ostale narežite da pristaju uz njega.