Francuska salata neizostavna je na svečanim stolovima, paše uz šunku za Uskrs i uz meso na Božić. Ukusna mješavina povrća, majoneze i jaja omiljeno je predjelo i kod nas, a nastalo je u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Tamo ju je pripremao chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijsko-francuskih korijena. Salata je najprije postala popularna kao ruska salata, ali su se sastojci mijenjali. Inače, Olivier je u originalan recept stavljao teleći jezik, jastog, kavijar, krastavce, kapare, zelenu salatu, tvrdo kuhana jaja i zrna soje.
Kod nas je najpopularnija pod imenom francuska salata, ali se priprema i ruska ili Olivier salata, a oko razlike se još uvijek vode rasprave. Neki tvrde da upravo jabuka u francuskoj salati čini razliku s ruskom, dok drugi tvrde da jabuka ne ide u francusku. Ruska ili Olivier salata sadrži neku vrstu mesa, a najčešće se stavljaju komadići šunke, piletine ili pak kobasice. Neki u nju dodaju i sir, tjesteninu, kukuruz... Umjesto jabuke može se dodati kruška ili obje voćke.
Ruska kuharica Julija Arhipova otkriva koje su to najčešće greške koje mnogi rade prilikom pripreme ruske salate, ali se savjeti mogu primijeniti i za francusku.
1. Velika količina majoneze
Možda vam se čini da biste zbog zdravlja trebali smanjiti količinu majoneze jer je ovaj namaz mastan, ali nije u tome problem. Ruska salata ne smije imati previše preljeva jer se tada sastojci ne mogu dobro sjediniti.
2. Kvalitetna šunka
Kvalitetna šunka najvažniji je sastojak i zato je važno ne štedjeti. Ako ne možete kupiti kvalitetnu šunku, radije odaberite bijelo meso kao zamjenu.
3. Sastojci moraju biti iste veličine
Sve sastojke treba ravnomjerno nasjeckati, a kako je grašak najmanja namirnica, ostale narežite da pristaju uz njega.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice