Koliko ste se puta susreli sa savjetom da se gljive prije pripreme ne smiju prati? Sigurno više nego jednom. Jer dobronamjerni savjet ukazuje kako gljive zbog svoje spužvaste strukture mogu pokupiti nepotrebnu vodu te tako izgubiti na kvaliteti. Važno je istaknuti kako se gljive ipak smiju prati, samo je važno kako.

Zato, ne ostavljajte gljive u vodi, isperite ih pod laganim mlazom vode. Gljive vole čišćenje mekanom četkicom, te uklanjanje tvrdih krajeva nožićem, a dobar je savjet da i one osjetljivije vrste gljiva možete četkati tako da četku namočite u vodi. Umjesto četkice gljive možete očistiti s mekom tkaninom namčenom u vodu. Važno je da ih tako očišćene prosušite (papirnatim ručnikom) i pripremate suhe. Jer očišćene i oprane gljive ne pohranjujemo u hladnjak kako ih ne bi pretvorili u mekane i ljepljive.

Ali osim pranja važna je i metoda pripreme te savjet da gljive pripremate kratko. Ukoliko su gljive ipak povukle višak vode savjet je da ih pripremate na visokoj temepraturi kako bi višak vode u kratko vrijeme ispario a gljive zadržale aromu, punoću okusa.
A za kraj vam donosimo i recept za pripremu ukusnih zalogaja sa šampinjonima, koji odlično podnose čišćenje vodom.

Pripremamo bruschette s gljivama, piletinom i sirom. Dobar tek!

Sastojci:
maslinovo ulje
200 g šampinjona
2 češnja češnjaka
8 kriški kruha
200 g sira brie
2 filea pilećih prsa
1 manja ljuta papričica
svježi vlasac i peršin
sol, papar

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Piletinu operite, posušite, narežite na kockice te posolite i popaprite. Vlasac i peršin operite, posušite i sitno nasjeckajte. U tavi ugrijte 2 žlice ulja, dodajte ploške gljiva te nasjeckani i oljušteni češnjak. Posolite, popaprite i pržite 3 minute. Potom izvadite gljive i u tavi popržite piletinu. Gljive, sir, nasjeckanu ljutu papričicu i kockice mesa stavite na kriške kruha te pospite sjeckanim vlascem i peršinom. Nakapajte uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Poslužite odmah.