Ocat je jeftina namirnica koja se odavno ne koristi samo u prehrani već i u kućanstvu kao prirodno sredstvo za čišćenje. U kombinaciji sa sodom bikarbonom njime se čisti pećnica, ali postoji još jedan trik s octom koji čisti pećnicu bez ribanja.
Naime, očistite pećnicu pomoću prokuhanog octa i pare, a postupak izgleda ovako.
Obrišite sve ostatke iz pećnice. Papirnatim ručnikom ili krpom obrišite velike komade sasušene hrane ili prljavštine iz pećnice.
Prokuhajte vodu u trećini lonca od 30-ak cm na štednjaku. Ako voda počne ključati, malo smanjite vatru.
Dodajte otprilike istu količinu bijelog octa u lonac. Pustite da kuha još 30 sekundi, a zatim ugasite vatru. Budite oprezni kada ulijevate ocat kako ne biste sebe ili nekog drugog u blizini poprskali kipućom vodom.
Stavite lonac s vodom i octom na donju rešetku pećnice. Upotrijebite rukavice kad prenosite lonac u pećnicu. Ako ste izvadili rešetke da ih očistite, stavite lonac na dno pećnice. Pazite da u pećnici nema praznih posuda ili termometra.
Zatvorite vrata pećnice i ostavite posudu 45 minuta. Vruća voda će stvoriti paru i raspršiti ocat i vruću vodu po pećnici. Tako će odmastiti masnoću i prljavštinu u pećnici, što će olakšati čišćenje.
Zatvorite vrata pećnice kako biste zadržali paru i ostavite posudu najmanje 45 minuta. Ne ostavljajte posudu dulje od sat vremena jer će se inače voda početi hladiti i postati manje učinkovita.
Obrišite pećnicu vlažnom krpom, a možete upotrijebiti metalnu lopaticu za struganje zagorjelih ostataka. Obavezno obrišite cijelu pećnicu prije nego što je ponovno upotrijebite.